Η Μύκονος τίμησε την Πολιούχο της Παναγία Τουρλιανή (ΦΩΤΟ)

 Στην πολυαιώνια Ιερά και ιστορική Μονή της Παναγίας Τουρλιανής, στην Άνω Μερά Μυκόνου, τελέσθηκε χθες ο Μέγας Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’,  συμπαραστατουμένου από τον Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη, Εφημερίους από τη Μύκονο, την Ερμούπολη και τη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτού Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας κ. Στυλ. Πρίγκου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, της Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, της Περιφερειακής Συμβούλου, του Διοικητού της 6ης ΜΣΕΠ Μυκόνου, του Διοικητού του Πυροσβεστικού κλιμακίου του Αεροδρομίου Μυκόνου, Αξιωματικών της Αεροπορίας, της Πολιτευτού Κυκλάδων κας Αικ. Μονογυιού, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου και πλήθους πιστών, Μυκονίων και παρεπιδημούντων παραθεριστών, που είχαν κατακλύσει το Καθολικό και τον αύλιο χώρο της Ιεράς Μονής.
Προ του πέρατος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , κατά το αρχαίο έθος της Ιεράς Μονής, έψαλε, συναδόντων των πιστών, επί του προευτρεπισμένου Επιταφίου, τα Εγκώμια της Θεοτόκου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη θνητότητα και φθαρτότητα της Παναγίας, στην Κοίμηση και τη Μετάσταση του εν δόξη αναστημένου Σώματός Της μετά της Αγίας Ψυχής Της στους Ουρανούς, ως του μοναδικού επί γης ανθρώπου, ο οποίος ήδη ευρίσκεται σε αυτή την εν ουρανώ τελείωση και υπογράμμισε το μεσιτικό και πρεσβευτικό Της υπέρ του ανθρώπου αξίωμα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολλές αγαθοδωρίες της Ιεράς Μονής Τουρλιανής προς την τοπική κοινωνία, διά της παραχωρήσεως της χρήσης κτημάτων της, προκειμένου επ` αυτών να ανεγερθούν ποδοσφαιρικό γήπεδο, κλειστό γυμναστήριο, το πολυθέσιο Δημοτικό Σχολείο και το Πνευματικό Κέντρο, το Κοινοτικό Κατάστημα, η Πλατεία και ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων της Άνω Μεράς, αντί των οποίων, όπως υπογράμμισε,  η εναπομείνασα περιουσία της παραμένει δεσμευμένη από το Κράτος με Προεδρικά Διατάγματα και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, απαγορευτικές δόμησης ή αξιοποίησης, με την παράλληλη επιβολή υψηλής φορολογίας, λόγω  των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, η οποία της έχει επιβληθεί,  ειπών χαρακτηριστικά “ακουέτωσαν ταύτα και όσοι συζητούν ακόμα και σήμερα δημοσίως για τη φορολογία ή μη της Εκκλησιαστικής περιουσίας”!

     Συνεχάρη τέλος και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο, Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη, τον οποίο εξονόμασε Πνευματικό Πατέρα και Ευεργέτη του,για την πολυετή προσφορά του προς την Μονή, καθώς και τους συνδιακονητές του, ιερείς και λαϊκούς,  για τον ευτρεπισμό της πανηγύρεως.

  Το πρωί, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του, προσκληθέντος από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’,  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μποτσουάνας και Free State κ. Γενναδίου, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , με την παρουσία, πλην των και εχθές παραστάντων, και του Λιμενάρχη Μυκόνου, του επί τιμή Δημάρχου κ. Κουσαθανά-Μέγα και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Άνω Μεράς κ. Ιω. Ζουγανέλη.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ χειροθέτησε Αναγνώστη εξ αίματος οικογενή του Ηγουμένου, ο οποίος διακονεί το αναλόγιο της Μονής, και εν συνεχεία εγένετο πάνδημος Λιτανεία της αγίας Εικόνος της Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά, κατά την επιστροφή της οποίας  ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση και εγένετο κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου Α’ (Στέκα), στο παρακείμενο της Μονής κηπάριο.

Ι. Μ. Σύρου

Διαβάστε ακόμα