Ο εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε επί τη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πλήθος πιστών Καστοριέων συμμετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού, οι οποίοι προσκύνησαν τον Επιτάφιο της Παναγίας αλλά και τη θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας, η οποία φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας στην οποία, όπως τόνισε, όλοι οι Έλληνες καταθέτουμε την ελπίδα και την προσδοκία μας.

Και ο λαός μας κατακλύζει τους Ναούς της Παναγίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην ακριτική Επαρχία της Καστοριάς, στην οποία πάνω από 35 Ενοριακοί Ναοί είναι αφιερωμένοι στην εορτή της Κοιμήσεώς της.

Και συνέχισε λέγοντας πως με την Παναγία έζησε το γένος μας, με την Παναγία μεγαλούργησε και σ’ αυτήν οφείλουμε την πνευματική μας ελευθερία από τη σκλαβιά της αμαρτίας, αλλά και τη σωματική μας ελευθερία, αφού είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας και αυτή υπέγραψε την Ελευθερία της Ελλάδος, κατά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Χριστός και Ελλάδα μάς χρειάζονται, γιατί αυτά κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας και αυτά κληροδότησαν και σε μας, συμπλήρωσε ο κ. Σεραφείμ.

Και κατέληξε τονίζοντας πως οι Πατέρες της Εκκλησίας χαρακτηρίζουν την Παναγία ως μητέρα της ζωής. Ο Χριστός μας είναι η ζωή και η Παναγία η μητέρα της ζωής. Είναι αυτή που έφερε τον Θεό στον κόσμο, που δάνεισε την άχραντη γαστέρα της, που Τον έθρεψε και Τον κράτησε στην αγκαλιά της.

Αλλά είναι και η δική μας μητέρα. Είναι μαζί μας σε όλα τα γεγονότα της ζωής μας και είναι έτοιμη πάντα να απλώσει τον μανδύα της και να μας σκεπάσει.

Και ένα μόνο ζητάει η Παναγία από μας. Να εναρμονίσουμε το θέλημά μας με το θέλημα του Υιού και Θεού της και διά της Εκκλησίας του Χριστού να δοξάζουμε το όνομά Του.

Ευχήθηκε δε να διέλθουμε με υγεία την θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Παναγία να βρίσκεται πάντοτε φύλακας και προστάτης στη ζωή μας.

Τέλος, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Πορφύρας, στους δρόμους της πόλης.

Ι. Μ. Καστορίας

Διαβάστε ακόμα