Πανηγυρικός εσπερινός της Ι. Μονής Μεγάλου Μετεώρου (ΦΩΤΟ)

 Των Βαγγέλη Γκιάτα και Γρηγόρη Καλύβα

Στις έξι Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει το θείο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, που έγινε μερικές εβδομάδες πριν από το εκούσιο Πάθος και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου.

Σύμφωνα με τους ιερούς Πατέρες της Εκκλησίας, ιδίως δε κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η Μεταμόρφωση έγινε προς ενίσχυση των Μαθητών και στερέωση της πίστης των προς Αυτόν, αφού θα Τον έβλεπαν να υποβάλλεται σε φρικτά πάθη και να πεθαίνει επί του Σταυρού. Έτσι, τους διαφύλαξε από την απελπισία, διότι τα πάθη και ο θάνατός ήταν πράγματα ορατά και επώδυνα, ενώ τα αγαθά, που τους υποσχόταν, πράγματα ελπίδας. Αφού, λοιπόν, τα «άπαντα … της φρικτής οικονομίας τελέσας θεοπρεπώς», παρέλαβε τους προκρίτους των Αποστόλων, Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, και ανέβηκε μαζί τους στο όρος Θαβώρ, όπου «μυστικώς της Τριάδος τον τύπον υποδείκνυσι», σύμφωνα με τον υμνογράφο της εορτής.

Γιορτάζουν δύο Μοναστήρια των Μετεώρων και συγκεκριμένα η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Μεγάλου Μετεώρου και η Ιερά Μονή Ρουσάνου  το καθολικό του οποίου είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού .

Μεγάλο Μετέωρο

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα και περιελάμβαναν  πανηγυρικό εσπερινό , ενώ αύριο Κυριακή 5.30 το πρωί  ,  ημέρα της εορτής θα πραγματοποιηθεί ο όρθρος και στην συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Και τις δύο ημέρες θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ. Μάξιμος , τοποτηρητής της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ. Μάξιμος ήταν αυτός που μίλησε για την σημασία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

stagonnews.gr

 

Διαβάστε ακόμα