Πανηγύρισε η Ιστορική Ιερά Μονή Δαδίου Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, την Κυριακή 6 Αυγούστου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος ιερούργησε και ωμίλησε στην πανηγυρίζουσα Ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Δαδίου, ημέρα κατά την οποία η Ιερά Μονή πανηγυρίζει την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Γαυριώτισσας.

Τους ιερούς ύμνους της Εορτής απέδωσε θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου κ. Ανδρέας Γιακουμάκης συνοδεία κι  άλλων ιεροψάλτων εξ Ηρακλείου Κρήτης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς στα υψηλά νοήματα της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου χαρακτηριστικά σημείωσε:

« Η Μεταμόρφωση του Κυρίου έγινε 40 μέρες πριν την σταύρωσή του. Ο Κύριος στο όρος Θαβώρ μετεμορφώθη ενώπιον των τριών μαθητών του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη. Έδειξε την θεϊκή του υπόσταση, ενεμφανίσθη εν ετέρα μορφή, άστραψε το πρόσωπό του όπως ο ήλιος και τα ιμάτια του έγιναν λευκά ως το φως.

Φάνηκε ένα μέρος της δόξης της θεότητος για να ενδυναμωθεί η πίστης των αποστολών ολίγου προ του πάθους τους αλλά και να  διδαχθούμε όλοι εμείς ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.

Στο απολυτίκιο της Εορτής ψάλλουμε: «λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως σου το αΐδιον…». Ο Δαύιδ έγραφε: Κύριε το φως του προσώπου σου εκζητήσω και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος του ακτίστου φωτός, καθημερινά στην προσευχή του παρακαλούσε τον Χριστό: Κύριε φώτισον μου το σκότος. Μα όποιος καταφέρει αδελφοί μου,  να δει το φως του προσώπου του Κυρίου είναι πανευτυχής.

Η Μεταμόρφωση μας παρακινεί να προσπαθήσουμε να έχουμε λευκή την στολή της ψυχής και να ζητούμε από τον Θεό να λάμψει μέσα μας τη Χάρη του και όταν λάμψει μέσα μας ο Θεός, αλλάζουμε. Δεν γινόμαστε χαμερπής αλλά τα υψηλά φρονούμε. Πατάμε στον κόσμο, ζούμε μέσα στην κοινωνία, είμαστε άνθρωποι σάρκα φορούντες και τον κόσμο οικούντες , αλλά υπερτερεί μέσα μας το υψηλόν, το φρόνημα του Θεού. Δεν είναι δύσκολα πράγματα να εφαρμοστούν στην ζωή μας αυτά, αρκεί ο άνθρωπος να αγαπά τον Θεό, να τον πιστεύει,  να τον παρακαλεί και να διαθέτει αγάπη και ταπείνωση.

Ρώτησαν κάποτε τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ: πως μπορούμε να αποκτήσουμε το Άγιο φως; Και ο Άγιος απάντησε: είναι πολύ απλό, να παρακαλείτε τον Θεό και να αγωνίζεστε κατά της αμαρτίας και τότε  θα σας επισκιάσει η Χάρις του Θεού».

Αμοίβει ο Θεός και το φως αυτό αδελφοί μου,  φέρει μια γλυκύτητα, μια ασφάλεια,  φέρει μια καθαρότητα του νοός και στις επιθυμίες και στο συναίσθημα. Δεν σέρνετε ο άνθρωπος από τα πάθη του και τις αδυναμίες του,  αλλά τον εαυτό του τον κυβερνά ο κυβερνήτης του παντός κόσμου, το Άγιον Πνεύμα.

Χρειαζόμαστε φωτισμό, πρέπει να αναζητήσουμε το φως, το οποίο εκπορεύεται από την Εκκλησία. Κέντρον του φωτός είναι ο Χριστός. Η κοινωνία μας δυστυχώς έχει παραμορφωθεί, χρειαζόμαστε την εν Χριστώ Μεταμόρφωση».

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Χριστοδούλη και στις δύο αδελφές να έχουν δύναμη από τον Θεό και ευλογία από την Παναγία για να συνεχίσουν το ιστορικό και πνευματικό έργο της Μονής.

Ευχαρίστησε εγκαρδίως τον παριστάμενο Δήμαρχο Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Γεώργιο Γώγο για την στήριξή που παρέχει σε κάθε καλό έργο της περιοχής και παρεκάλεσε τους πιστούς από την περιοχή να στηρίζουν με κάθε τρόπο τη Μονή και τις μοναχές διότι τα μοναστήρια είναι φάροι πίστεως και καταφύγια ψυχών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ακολούθως εν πομπή, ο Ποιμενάρχης με τους ιερείς, τους διακόνους, τις μοναχές, τους ιεροψάλτες και όλους τους πιστούς μετέβησαν λίγα μέτρα πιο πάνω από το μοναστήρι, στο ιερό εικόνισμα, τόπος στον οποίο ευρέθη εκεί η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γαυριώτισσας.

Ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τους άρτους και ετέλεσε αγιασμό υπέρ υγείας και σωτηρίας πάντων των παρευρισκομένων και των ευλαβών προσκυνητών της Μονής και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και πλουσία την λάμψη του Αγίου Πνεύματος σε όλους .

Τέλος η αδελφότητα προσέφερε πλούσιο κέρασμα σε όλους και εόρτιογεύμα στην τράπεζα της Μονής.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ακόμη: ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Γεώργιος Γώγος, ο Διευθυντής Καρδιολογίας Dr. κ. Γεώργιος Μπεκιάρης μετά της ιεροψάλτριας συζύγου του κας Γλυκερίας Μπεκιάρη και  πολλοί ευσεβείς πιστοί από την Αμφίκλεια, το Δαδί και την ευρύτερη περιοχή.

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα