Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Αγ. Νικάνωρα στην Καστοριά

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών Καστοριέων εορτάστηκε ο Άγιος της Δυτικής Μακεδονίας και προστάτης των παιδιών της Καστοριάς, Άγιος Νικάνορας ο θαυματουργός, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος της βυζαντινής πόλεως Καστορίας.

Σήμερα, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, ημέρα μνήμης του Αγίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και ακολούθησε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Φέτος, τον εορτασμό του Αγίου Νικάνορος λαμπρύνει η παρουσία της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, την οποία κόμισε στην Καστοριά, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος Αρχιμ. Γαβριήλ.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Χαλκίδος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Νικάνορα και στην αγάπη που τρέφει στα παιδιά μας, όπως μας αναφέρει άλλωστε ο ιερός υμνογράφος.

Ο Άγιος Νικάνορας είναι φιλότεκνος, είναι φίλος των παιδιών και έχει το προνόμιο από τον Θεό να φυλάττει και να θεραπεύει τα παιδιά.

Και συνέχισε ο κ. Χρυσόστομος λέγοντας χαρακτηριστικά πως εμείς σήμερα δεν αγαπούμε όσο πρέπει τα παιδιά και αποφεύγουμε την τεκνοποιία. Μας αρέσει η καλοπέρασή μας και δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που έχει ένας γονέας. Άλλωστε, ο τρόπος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου γίνεται καθημερινά περισσότερο εγωιστικός και ο ίδιος ο άνθρωπος σκέφτεται ατομιστικά.

Τέλος, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της Καστοριάς ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, διά πρεσβειών του Αγίου Νικάνορος, να χαρίζει στον ίδιο και στο ευλογημένο ποίμνιο που του ενεπιστεύθη η Εκκλησία μας υγεία και όλα τα εγκόσμια και υπερκόσμια Του.

Στο τέλος, όλα τα παιδιά που βρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ναού και οι Σεβασμιώτατοι Λειτουργοί ανέγνωσαν ειδική ευχή παρακαλώντας τον Άγιο προστάτη και φύλακα των παιδιών της Καστοριάς Άγιο Νικάνορα, να προστατεύει και να μεσιτεύει πάντοτε για τη σωτηρία τους.

Ι. Μ. Καστορίας

Διαβάστε ακόμα