Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Παναγίας στην Μονεμβασία (ΦΩΤΟ)
16 Αυγούστου 2017 Κοινοποιήστε

Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Παναγίας στην Μονεμβασία (ΦΩΤΟ)

Μας αξίωσε η Μητέρα του Θεού και μεγάλη μάνα όλων μας, η Κυρία Θεοτόκος να εορτάσουμε και εφέτος την μετάσταση, ήτοι την κοίμηση, ανάσταση και ανάληψή Της από άκρη σε άκρη της Ελλάδος όλα τα παιδιά της. Αξιωθήκαμε για άλλη μια φορά να εορτάσουμε το Πάσχα του καλοκαιριού.

Παντού εορτάστηκε η μεγάλη αυτή εορτή. Αλλού ταπεινά, αθόρυβα και απλά και αλλού με περισσότερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Αξιωθήκαμε και εμείς εδώ, στη βυζαντινή Μονεμβασία να Την εορτάσουμε. Αν παντού εορτάζεται η Παναγία, εδώ -στη θεοφρούρητο και θεοτοκοσπέπαστο καστροπολιτεία της Χρυσαφιτίσσης και της Μυρτιδιωτίσσης- οφείλαμε να Την πανηγυρίσουμε με περισσή λαμπρότητα, αποδίδοντάς Της τις οφειλετικές μας ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας.

Έτσι για δεύτερη φορά φέτος, μετά τον εσπερινό της εορτής, έγινε η περιφορά του Επιταφίου Της. Τα καλντερίμια της Μονεμβασίας -που αποπνέουν άρωμα Βυζαντίου και Βασιλεύουσας- γέμισαν με κόσμο ευλαβή, που ήρθε να συνοδεύσει την Κυρία Θεοτόκο στον τάφο, όπως τότε οι Απόστολοι συνέρρευσαν από περάτων της οικουμένης.

Γέμισαν με κεριά, λιβάνι και ροδόσταμο, σε μια πομπή που ο κόσμος ακολουθούσε βιώνοντας το μυστήριο της Παναγίας, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου. Η λατρευτική δε σύναξη κορυφώθηκε ανήμερα της εορτής με την τέλεση της θείας Ευχαριστίας, όπου στο κοινό Ποτήριο γίναμε όλοι ένα με Εκείνη και τον θυόμενο Υιό Της και Θεό μας.

Αν η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη της Θεοτόκου, η Μονεμβασία ως συνέχεια της Κωνσταντινουπόλεως είναι και εκείνη πόλη της Θεοτόκου. Κάναμε λοιπόν ότι ελαχιστότερο μπορούσαμε για τη Μάνα, την προστάτιδα, την έφορο, την ελπίδα μας. Είθε η χάρις Της να μας χαριτώνει, σκεπάζει και προστατεύει και να μας αξιώσει να καθιερώσουμε αυτό το όμορφο τελετουργικό προς δόξα δική Της και του Υιού Της.

monemvasianews.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment