Τα “παράπονα” του Αρχιεπισκόπου προς τον Κοζάνης και τα “αποκλειστικά”

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Στα πρώτα “θρανία” της δημοσιογραφίας, δάσκαλοι πραγματικοί και μέντορες σπουδαίοι, όπως ο Γιώργος Ζερβός, από τα πρώτα μαθήματα που μας έμαθαν ήταν να επιβεβαιώνουμε τις ειδήσεις που δημοσιοποιούμε.

Όχι απλά να γινόμαστε “μεταφορείς” της πληροφορίας, αλλά ερευνητές της. Να διπλοτσεκάρουμε και να τριπλοτσεκάρουμε ό,τι γράφουμε και να μην γινόμαστε “παπαγαλάκια” του ενός ή του άλλου που θέλει να παίξει το παιχνίδι του με προσωπικές σκοπιμότητες.

Αφορμή για όλα αυτά και για το παρών σχόλιο, είναι μια κωμικοτραγική ιστορία δημοσιογραφικής τρέλας που προέκυψε χθες.

Μια πληροφορία εμφανίστηκε ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ από δύο διαφορετικά εκκλησιαστικά ιστολόγια με διαφορά λεπτών.

Μια είδηση σύμφωνα με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενοχλήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Κοζάνης που φέρεται να χαρακτήρισε “βόθρο” την Βουλή, και του απέστειλε επιστολή με την οποία ζητάει εξηγήσεις.

Στα…παράλληλα και σχεδόν ταυτόχρονα “αποκλειστικά” δημοσιεύματα των δύο ιστοτόπων, οι οποίοι έχουν ούτως ή άλλως χρόνια μεταξύ τους κόντρα, αναφέρεται μεν η πληροφορία της επιστολής με την οποία εγκαλείται ο Μητροπολίτης Κοζάνης, μόνο που κανενός οι “πηγές” περιέργως δεν εξασφάλισαν και την ίδια την επιστολή.

Γιατί η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει όταν φέρνεις στο φως μια πληροφορία τόσο σοβαρή να την στηρίζεις και κάπου…

Ειδάλλως πολλές εικασίες μπορούν να γίνουν. Όπως για παράδειγμα για τον ρόλο που μπορεί να παίζουν κάποιοι άνθρωποι μέσα στην Αρχιεπισκοπή που “μοιράζουν” κατά το δοκούν σε φιλικά ιστολόγια “πληροφορίες”.

Αλλά και η υπόθεση της επιστολής του Αρχιεπισκόπου, με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΙΣ, στον Μητροπολίτη Κοζάνης, “μπάζει” από παντού…

Πρώτον, δίνεται η εντύπωση πως η Εκκλησία “πάσαρε” την πληροφορία στα πρόθυμα ιστολόγια επειδή αντέδρασε ο κ. Βούτσης -και κατ΄επέκτασιν η κυβέρνηση- για να μην χαλάσει τις αγαστές σχέσεις μαζί της και να φανεί πως “μαλώνει” τον Ιεράρχη.

Δεύτερον, και πέρυσι ο Μητροπολίτης Κοζάνης είχε αντιπαράθεση με τον κ. Κουρουμπλή τότε, αλλά επιστολή που να τον εγκαλεί δεν είχαμε.

Τρίτον, αν ήταν για κάθε φορά που κάποιος Μητροπολίτης χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τους κυβερνώντες και τους πολιτικούς εν γένει να εγκαλείτο, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος δεν θα έπρεπε να κάνει άλλη δουλειά παρά να πηγαινοέρχεται στην Μονή Πετράκη να δίνει εξηγήσεις..

Τέταρτον, ο Μητροπολίτης Κοζάνης δεν μίλησε προσωπικά για κάποιον πολιτικό αλλά για την κατάσταση στο Κοινοβούλιο.

Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά…κενά που έχει τούτη εδώ η ιστορία.

Θέλουμε να πιστεύουμε πάντως πως δεν πρόκειται για μια προσπάθεια της διοικούσης Εκκλησίας να “φιμώσει” ενόψει και της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν χιλιάδες κόσμου θα συγκεντρωθούν στους ναούς ολόκληρης της χώρας, τους Ιεράρχες που τολμούν να εκφράζουν την άποψη τους…

 

pentapostagma.gr

Διαβάστε ακόμα