Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο στην πανήγυρη της Ι. Μονής Αγ. Νεοφύτου Κύπρου

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη της Ευρέςεως των Τιμίων Λειψάνων του Αγ. Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Κύπρο. Στον Πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνειας κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος Καθηγούμενος της Ι. Μονής.

Κατά την Θ. Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας της εορτής έλαβε χώραν Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο. Προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και συλλειτούργησαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίται Κορωνείας κ. Παντελεήμων και Πάφου κ. Γεώργιος και οι Θεοφιλέςτατοι Επίςκοποι Αρςινόης κ. Νεκτάριος και Χύτρων κ. Λεόντιος,πλαισιωμένοι από τους πατέρες της Μονής και άλλους προσκυνητές ιερείς.
Τον Θ. Λόγον κατά την Θ. Λειτουργία εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Εορτάζουμε, είπε ο Σεβασμιώτατος, την Ευρεση των Τ. Λειψάνων του Αγ. Νεοφύτου,που έζησε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του μέσα στην Εγκλείστρα με προσευχή,μελέτη και άσκηση. Και η Εκκλησία όρισε να διαβάζεται σήμερα η Ευαγγελική περικοπή στην οποία ο Κύριος μας παραγγέλλει : ” Μάθετε απ’ εμού ότι πράος ειμί ” ( Ματθ. ια, 29 ).
Μας ομιλεί για την πραότητα,που είναι μιά αρετή,που οπωσδήποτε θα την είχε και ο Αγ. Νεόφυτος.Όμως η πραότητα είναι αρετή ; Είναι δύναμη ή αδυναμία ;

Ο Χριστός,βέβαια,μας λέει : ” Μακάριοι οι πραείς ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γήν ”
( Ματθ. ε, 5 ).Ομως η καθημερινή πείρα μας λέει ότι νικούν οι βίαιοι,οι δυνατοί ! Αλλά ο Χριστός επιμένει : ” Μάθετε απ’ εμού ότι πράος ειμί ” !

Το να απαντήσεις στην βία με βία είναι εύκολο. Το να αντιμετωπίσεις την βία με πραότητα θέλει δύναμη ψυχής. Ο Χριστός στην βία των σταυρωτών του δεν αντιπαραθέτει βία. Οχι από αδυναμία ,αλλά από δύναμη.
Υπάρχει μια πραότητα ,που προέρχεται από ιδιοσυγκρασία. Αυτή κάποτε μπορεί να είναι πλαδαρότητα και όχι αρετή. Και ο Χριστός όταν χρειάσθηκε πήρε το φραγγέλιο !

Και υπάρχει μια πραότητα που προέρχεται απο το πνεύμα του Χριστού. Αυτή η πραότητα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί ένας πράος να είναι ισχυρογνώμων ούτε εγωϊστής. Ο Κύριος άλλωστε τόνισε :
” μάθετε απ’εμού ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία “. Πραότητα και εγωϊσμός δεν συμβιβάζονται.

Αυτήν την πραότητα ο Απ. Παύλος την κατατάσσει,όπως ακούςαμε στην αποςτολική περικοπή,στους καρπούς του Αγ. Πνεύματος.Γιατί πηγάζει από την πίστη στην διαβεβαίωση του Χριστού,ότι παρά την φαινομενική νίκη των βίαιων η τελική νίκη ανοίκει στους πραείς. Πηγάζει δεύτερον απο την ελπίδα. Το να ελπίζει κανείς και να περιμένει με υπομονή, είναι γιά την τεταμένη, ανυπόμονη,βιαστική και νευρωσική εποχή μας,μεγάλη δύναμη. Και τρίτον πηγάζει από την αγάπη,που υπομένει τον συνάνθρωπο.

Ο πράος δεν είναι το σφυρί που χτυπά, αλλά το αμώνι που χτυπιέται. Αλλά το αμώνι είναι πιο δυνατό από το σφυρί !
Η πραότητα είναι μιά πρόσκληση σε όλους μας για να αγωνιζομαςτε με πίστη, να περιμένουμε με ελπίδα και υπομένουμε με αγάπη. Τότε θα είμαςτε πράγματι οι νικηταί της ζωής, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.
Τέλος ακολούθησε Λιτάνευση του Τιμίου Λειψάνου γύρω από τον Ναό και Λιτή προ του Ναού.

Διαβάστε ακόμα