Εόρτασε η Ι. Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών Ιθάκης (ΦΩΤΟ)

Mε κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό πανηγύρισε κι εφέτος η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών της Ιθάκης την Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Προσκυνητές από όλα τα μέρη του κόσμου βρέθηκαν στην πολιούχο του νησιού, για να προσκυνήσουν, να δεηθούν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, της επονομαζομένης «Καθαριώτισσας».

Το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7:15 μ.μ. εψάλη Μέγας Πανηγυρικός  Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτατου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ. Θεοφίλου, με την συμμετοχή των κληρικών της νήσου καθώς και άλλων φιλοξενουμένων κληρικών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών κ. Ιερόθεος. Στην συνέχεια έλαβε χώρα η Ακολουθία της Λιτής όπου κι ευλογήθηκαν οι άρτοι. Πρίν το «Δι’ ευχών», ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλοσόρισε στην Παναγιοσκέπαστη νήσο Ιθάκη τον φιλοξενούμενο Αρχιερέα και τους υπόλοιπους κληρικούς κι ευχήθηκε στους πατέρες και τους ευσεβείς πιστούς έτη πολλά κι ευλογημένα. Μετά το πέρας της ακολουθίας του Εσπερινού παρατέθηκε μοναστηριακό γεύμα σε όλους τους προσκυνητές.

Το πρωϊνό της κυριωνύμου ημέρας τελέσθηκε στο Καθολικό της Ι. Μονής Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτατου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Πριν το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο κλήρος, ο λαός και η Φιλαρμονική της νήσου σχημάτισαν λιτανευτική πομπή η οποία κατευθήνθηκε μέχρι το γραφικό καμπαναριό της Ι. Μονής, όπου και τελέσθηκε εκτενής δέηση.

Τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Μονής τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές αρχές της Ιθάκης, τα Σώματα Ασφαλείας της νήσου και αντιπροσωπεία του τοπικού Χορευτικού Συλλόγου «Χαρίλαος Τσιγώνιας».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο για την θετική ανταπόκριση στο κάλεσμά του στην πανήγυρη της πολιούχου του νησιού και συνεχάρη τον άξιο και ακούραστο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Καθαρών Ιθάκης πανοσ. Αρχιμ. Σεβαστιανό Μόσχο για την άψογη οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους πατέρες της νήσου, τα ιερά αναλόγια τα οποία φέτος πλαισίωσαν ο εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Χρήστος Λυκουρέσης μαζί με χορεία ιεροψαλτών από την Ι. Μητρόπολη Πατρών καθώς και όλους όσους διηκόνησαν για την ομαλή διεξαγωγή της ιεράς πανηγύρεως.

Ι. Μ. Λευκάδος

Διαβάστε ακόμα