Εορτασμός της 74ης Επετείου Βυθίσεως Α/Τ «Β. ΟΛΓΑ» στη Λέρο (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)
27 Σεπτεμβρίου 2017 Κοινοποιήστε

Εορτασμός της 74ης Επετείου Βυθίσεως Α/Τ «Β. ΟΛΓΑ» στη Λέρο (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, εορτάσθηκε στη Λέρο, με ιδιαίτερη επισημότητα, η 74η επέτειος (26.9.1943 – 26.9.2017) από την βύθιση του ένδοξου Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
Παράλληλα η Εκκλησία μας εόρτασε την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00΄ το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου, ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, του Θεοφ.Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ.Κόλια και αρκετών πιστών.

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο Ιερό Ναό, ετελέσθηΤρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίαςκ.Παϊσίου, του Θεοφ.Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, και την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Νήσου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ετελέσθη Δοξολογία παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Π.Καμμένου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ε.Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ν.Τσούνη ΠΝ,του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ι.Παυλόπουλου ΠΝ, του Διοικητού ΑΣΔΕΝ ΑντιστρατήγουΝ.Μανωλάκου, του εκπροσώπου των επιζώντων του πληρώματος του Α/Τ «Β.Όλγα» κ.ΒασιλείουΜαγκασιάνου, του εκπροσώπου των επιζώντων του αγγλικού “Intrepid”DavidSmith, του βουλευτού Δωδ/σου κ. Μ.Κόνσολα, του Επάρχου κ. Ι.Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, του Διοικητού 80 ΑΔΤΕ, του Διοικητού της ΥΝΤΕΛ, του Διοικητού 588ΤΕ, του Λιμενάρχου Λέρου, του Διοικητού Α.Τ.Λέρου, εκπροσώπων του Προσκοπισμού και Οδηγισμού Λέρου, και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, Φορέων και Συλλόγων, κλπ.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουσις του Εθνικού Ύμνου και καταθέσεις στεφάνων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος ΤσούνηςΠΝ, αναφερόμενος στην ιστορία και τα ηρωϊκά κατορθώματα του πληρώματος του ένδοξου Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα».
Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Π.Καμμένου, ο οποίος εξήρε τα κατορθώματα του ηρωϊκού πληρώματος του Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ» και τόνισε το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
Κατόπιν, οι Μητροπολίτες, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μετά των Αρχών, των εκπροσώπων των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα» και πολλών πολιτών, επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, και έρριψαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου.
Τιμές, τόσο στη Δοξολογία όσο και στις υπόλοιπες τελετές, απέδωσαν αγήματα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Σημαντική και ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» και της Κ/Φ «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ», που έλαβαν μέρος τις τελετές της 74ης επετείου βυθίσεως του ένδοξου Α/Τ «ΒΑΣ.ΟΛΓΑ».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΙΝΑΡΟ
Μετά το πέρας της εκδήλωσης της 74ης επετείου βυθίσεως του Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ», με ελικόπτερα στα οποία επιβιβάστηκαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, οι Αρχηγοί, ο Μητροπολίτης μας, ο Επίσκοπος Στρατονικείας, ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος, άγημα του Π.Ν., κ.α., μετέβησαν στη νήσο «Κίναρος» όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε η γλύπτρια κα. Θέλξη Θεοχάρη, προς τιμή του πληρώματος του ελικοπτέρου ΠΝ28 του Πολεμικού Ναυτικού, Υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση, Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και Ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, που κατέπεσε εν ώρα καθήκοντος στο σημείο αυτό τις βραδυνές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου 2016.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο χαιρετισμό που απηύθυνε είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είμαστε σήμερα εδώ, με την στρατιωτική ηγεσία, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, τον Αρχηγό Στόλου και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μαζί μας είναι και οι Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των νησιών της περιοχής παρουσία του δημάρχου της Αμοργού, του δημάρχου της Λέρου, του αντιπεριφερειάρχη, του έπαρχου Κουφονησίων και βεβαίως των συναδέλφων των πιλότων, αλλά και των πληρωμάτων, για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε τρεις ήρωες: τον Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά, τον Υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση και τον Ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ήρωες αυτός ο τόπος δεν γεννά μόνο εν καιρώ πολέμου, αλλά και εν καιρώ ειρήνης Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εκπαιδεύονται και ασκούνται σε συνθήκες πολέμου. Είμαστε ένα Έθνος το οποίο στη διάρκεια της ιστορίας του δεν έπαψε ποτέ να αντιμετωπίζει επιβουλείς και εχθρούς και η ιστορία μας έταξε για να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, να είμαστε πάντα έτοιμοι για τον πόλεμο προκειμένου να διαφυλάξουμε την ειρήνη.

Οι τρεις ήρωες έπεσαν εν καιρώ ειρήνης, αλλά σε συνθήκες πολέμου. Μία νύχτα που δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Ήταν το μόνο ατύχημα που είχε συμβεί επί θητείας μου, ήταν η ημέρα που έχασα και τον πατέρα μου και δεν σας κρύβω ότι ήταν μια βαριά δοκιμασία για όλους, περισσότερο όμως για τους συγγενείς.
Άφησαν μωρά παιδιά, αδέρφια, μανάδες, πατεράδες, συναδέλφους, αλλά μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Αυτοί οι ήρωες μας οδηγούν. Αυτοί είναι οι ήρωες που οδηγούν τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς αλλά και τους Στρατιώτες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η πατρίδα και το έθνος τους είμαστε ευγνώμονες και θα συνεχίσουν να μας δίνουν παραδείγματα για να αγωνιζόμαστε.

Με την ευλογία της Εκκλησίας, γιατί αυτός ο αγώνας γίνεται υπέρ πίστεως και πατρίδος, σε αυτό εδώ το νησί που ζουν τώρα η Ειρήνη και ο Γιώργος – κάποτε ζούσε όλη η οικογένεια εδώ – και φυλούν Θερμοπύλες, αυτοί είναι οι ήρωες και τους θεωρούμε μέλη της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί χωρίς τη δική τους παρουσία εδώ αυτό το νησί δεν θα είχε υφαλοκρηπίδα, χωρίς να υπάρχει οικονομική ζωή, ερχόμαστε να υποκλιθούμε στο μνημείο τους και να υποσχεθούμε προς τις γενιές που έρχονται ότι θα συνεχίσουμε να φυλάττουμε Θερμοπύλες και τα ιδανικά αυτών των ηρώων.

Παράλληλα, να στείλουμε από εδώ ένα μήνυμα προς εκείνους που μπορεί να σκεφτούν κάποια στιγμή να αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Θα χρησιμοποιήσω μία φράση που μου είπε για πρώτη φορά ο Διοικητής του Καστελόριζου, αλλά πλέον το έχουν στην ψυχή τους και το λένε οι Διοικητές όλων των μικρονήσων και των νήσων. Μια υπόσχεση η οποία δεν δίνεται μόνο σε έναν υπουργό, αλλά δίνεται σε ένα Έθνος. Είναι η υπόσχεση που δίνουν όταν ορκίζονται, είτε ως στρατιώτες είτε ως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Λένε λοιπόν ότι «όσο ζει έστω και ένας από εμάς η σημαία δεν θα υποσταλεί. Γιατί τις σημαίες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις υποστέλλουμε μόνο όταν φθείρονται για να τις αντικαταστήσουμε με άλλες».
Τις σημαίες στην Ελλάδα δεν τις παίρνει ο αέρας. Όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός από εμάς, η σημαία θα είναι ψηλά.

Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ. Υποκλίνομαι στους ήρωες και πιστεύω ότι κάθε χρόνο που θα είμαστε εδώ θα στέλνουμε το πιο ισχυρό μήνυμα από το κέντρο του Αιγαίου και προς τα δυτικά μας, προς τα παιδιά των μεγάλων πόλεων και προς εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι σημαίνει πατρίδα και που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδος, αλλά και προς τα ανατολικά σε εκείνους που μπορεί να σκεφτούν ότι κάποια στιγμή μπορεί να χαλαρώσουμε. Χάρη σε αυτούς, δεν θα χαλαρώσουμε ποτέ. Θα είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε υπέρ πίστεως και πατρίδας.
Ευχαριστώ πολύ τους συγγενείς που είστε εδώ».

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο: Γεώργιος Ι.Χρυσούλης

Ι. Μ. Λέρου

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment