Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Την Ύψωση του Τιμίου και Zωοποιού Σταυρού εόρτασε και πανηγύρισε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας στις 13 & 14 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, την παραμονή της εορτής, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς, με τη συμμετοχή Κληρικών της Μητροπόλεως και πλήθους πιστών χριστιανών.

Αμέσως μετά εψάλλησαν οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό, ενώ τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Κυρίου μας.

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κορομηλιά Καστοριάς.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα και στον λόγο του Αποστόλου Παύλου. Ο Σταυρός είναι το κήρυγμα της Εκκλησίας, είναι το μυστήριο της Βασιλείας του Θεού, είναι το καύχημα των χριστιανών, είναι το όπλο κατά του διαβόλου.
Ο Σταυρός, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ήταν όργανο καταδίκης. Μετά από το θάνατο όμως του Χριστού έγινε το τρόπαιο της νίκης. Και είναι τόσο μεγάλη και θαυμαστή η δύναμη και η ενέργεια του Σταυρού, που μπορεί και σώζει τον άνθρωπο από τον κατακλυσμό της αμαρτίας.

Και συνέχισε χρησιμοποιώντας έναν λόγο του Αγίου Ανδρέου Επισκόπου Κρήτης στην παγκόσμιο Ύψωση του τιμίου Σταυρού, ο οποίος λέγει πως υψώνεται ο Σταυρός και ταπεινώνει την αυθάδη έπαρση των δαιμόνων. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στη φράση : “Ω Σταυρέ, μυρίων αγαθών θησαυρέ”, επισημαίνοντας πως ο Σταυρός είναι θησαυρός και συνιστά εκείνο το ωραιότατο και πολύτιμο πράγμα και όνομα επάνω στο οποίο και με το οποίο επιτεύχθηκε όλη η υπόθεση της σωτηρίας μας.

Της Θείας Λειτουργίας και κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, ακολούθησε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ενώ αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα νηστίσιμα ποντιακά εδέσματα, τη φασολάδα τις πατάτες και τον ποντιακό τσορβά, τα οποία προσφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Ι. Μ. Καστορίας

Διαβάστε ακόμα