Προσκύνημα του Μητροπολίτη Σουηδίας στον Αγ. Μηνά Εμπορίου (ΦΩΤΟ)
7 Σεπτεμβρίου 2017 Κοινοποιήστε

Προσκύνημα του Μητροπολίτη Σουηδίας στον Αγ. Μηνά Εμπορίου (ΦΩΤΟ)

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Ναθαναήλ Φίλιου, Ι. Προισταμένου της Ενορίας του Αγίου Μηνά Εμπορίου Εορδαίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυϊας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε επίσκεψη στην ως άνω ενορία από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου 2017.

Πρώτος σταθμός της προσκυνηματικής περιοδείαςστην περιοχή ήταν η Ι. ΜονήΓενεθλίουτης Θεοτόκου Κλεισούρας, τόπος ασκήσεως της  ΟσίαςΣοφίας. Ακολούθησε επίσκεψηστην ΠλατείαΟικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α΄ και δοξολογία στον Ι.Ναό του ΑγίουΜηνά, καθώς και κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού.

Στη συνέχεια, ο επίσκοπος ξεναγήθηκε στην μικρογραφία του Πύργου του Γαλατά, τηνθεμελίωση του οποίουευλόγησε η Α. Θ. Παναγιότης, οΟικουμενικόςΠατριάρχηςκ.κ. Βαρθολομαίος στις 17 Σεπτεμβρίου2005, στις διαβατικέςστοές της ΑγίαςΘεοδοσίας, παρεκκλησίου του Πύργου, στα  τείχητου περιβάλλοντος χώρου του Ι. Ναού του Αγίου Μηνά (μικρογραφία των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως)και στον Ι.Ναό της του Θεού Σοφίας (μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως).

Το πρωί της επομένης, 22 Αυγούστου 2017, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την οικογένεια του κ. Αθανάσιου Μπόζια, Προέδρου της τοπικής κοινότητοςΕμπορίου τουΔήμουΕορδαίας και αμέσως μετά μετέβη στην Φλώρινα, όπου επισκέφθηκε τονΣεβ.ΜητροπολίτηΦλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.Θεόκλητο, τον οποίο συνεγχάρη για τις δραστηριότητές του και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία του.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε προσκυνηματικήεπίσκεψη στην Ι.Μονή του ΑγίουΜάρκουΠρώτηςΦλώρινας και απηύλαυσε την φιλοξενία τηςΚαθηγουμένης Γερόντισσας Μαριάμ και της συνοδείας της.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το χωριό Ψαράδες στις Λίμνες των Πρεσπών και ξεναγήθηκε με βάρκα στα ασκητήρια των Βράχων των Πρεσπώντου 14ουαιώνος, στο ασκητήριο της ΠαναγίαςΕλεούσης και στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείουστο ομώνυμο νησί. Στην ως άνω περιοδεία, τον Μητροπολίτη Σουηδίας συνόδευσαν, μαζί με τον π. Ναθαναήλ, οι κ.κ. Παύλος Ανθίδης, Αλέξανδρος Αλεξόπουλος και Κλέαρχος Γκέσσας.

Την τελευταία ημέρα της επισκέψεως, 23 Αυγούστου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Μηνά Εμπορίου, στο τέλος της οποίας διεβίβασε τις ευλογίες τουΠαναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τον Σεβ.Ποιμενάρχη κ. Θεόκλητο για την φιλοξενία και συνεγχάρη τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Ναθαναήλ Φίλιο για το θαυμαστό έργο που επιτελεί στην περιοχή, με την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ι. Ναού του Αγίου Μηνά και την ανέγερση σε μικρογραφία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, του Πύργου του Γαλατά και των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του ότι, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσεως, υπάρχουν οραματιστές που τιμούν την Εκκλησία και την πατρίδα με την υποδειγματική τους δράση, όπως ο π. Ναθαναήλ.Συνεγχάρη, επίσης, την ομάδα εθελοντών της ενορίας, οι οποίοι στηρίζουν το έργο του εφημερίου τους και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες προς ολοκλήρωσιν της ιστορικής αυτής προσπάθειας.

ΣτηνΘεία Λειτουργίαπαρέστηπλήθοςκόσμου, καθώς και ο Εντιμ. Βουλευτής του Νομού Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης και ο Εντιμ. Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κωτσίδης. Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού με την φροντίδα του ΣυλλόγουΓυναικώντης ενορίας.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του Παν. Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ Φίλιου και των κ.κ. Παύλου Ανθίδη, Αλέξανδρου Αλεξόπουλου, Κλέαρχου Γκέσσα, Ζήση Κωτσίδη και Κωνσταντίνου Κρυσταλλίδη.

Ι. Μ. Σουηδίας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment