Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ι. Μ. Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

Με αισθήματα Πατριωτικού ενθουσιασμού και ρίγη ιεράς συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017,στην κατάμεστη «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» αίθουσα η εκδήλωση Τιμής και μνήμης, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας και τα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» για τις Εθνικές Επετείους των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 και της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ιδιαιτέρως με τα τραγούδια της χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» που τα συνόδευαν παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως κανονάκι, σαντούρι, τουμπελέκι και αρμόνιο και που οι μαθητές και οι μαθήτριες εχειρίζοντο επιδέξια, ως και τους παραδοσιακούς χορούς, που παρουσίασε, μέσα σε κλίμα γενικότερου ενθουσιασμού και από μέρους του κοινού, το χορευτικό τμήμα των Εκπαιδευτηρίων, αλλά κυρίως με την εμπνευσμένη ομιλία του Πανοσ. Αρ­χιμ. κ. Με­λετίου Κουράκλη, Σχη (ΣΙ), Δι­ευ­θυν­τού Δ/νσεως Στρα­τι­ω­τι­κών Ι­ε­ρέ­ων του Γε­νι­κού Ε­πι­τε­λεί­ου Στρα­του, με θέμα: : «Η πα­ρου­σί­α και το έρ­γο των Στρα­τι­ω­τι­κών Ι­ε­ρέ­ων στους Βαλ­κα­νι­κούς Πο­λέ­μους 1912-1913» τιμήθηκε η φιλοπατρία, η πολεμική αρετή, η αυτοθυσία και οι υπέρ πιστεως και πατρίδος θυσίες των ευσεβών τέκνων και διακόνων της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, εξήρθη δε η εις όλους τους υπέρ του Έθνους  μας αγώνας αποφασιστική συμβολή Αυτής.

Στηριζόμενος ο Ομιλητής σε άσειστα ιστορικά στοιχεία από πρωτογενές αρχειακό υλικό, κυρίως των τότε Στρατιωτικών Ιερέων Διονυσίου Παπανικολοπούλου και Παντελεήμονος Φωστίνη, κατόπιν Μητροπολιτών Εδέσσης και Καρυστίας, Ενόπλων Ελλ. Δυνάμεων και Χίου αντιστοίχως, με εύληπτο λόγο παρουσίασε την συνδρομή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Εθνικό πολεμικό αγώνα του Ελληνικού Κράτους στους Βαλκανικούς Πολέμους, την εθελοντική ανταπόκριση των Κληρικών στο Εθνικό Προσκλητήριο, την συγκρότηση του σώματος των Κληρικών που ανέλαβαν καθήκοντα Στρατιωτικών Ιερέων, το Ιεροκανονικό πλαίσιο (επευλόγηση του Ιερού αγώνα υπέρ της ελευθερίας), το ανθρωπιστικό πλαίσιο (κριτική στάση έναντι των πολέμων), το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων πριν την μάχη με ανάπεμψη ευχών και διδαχή προς ενίσχυση του Στρατεύματος, με τα Ιερά Μυστήρια της Εξομολογήσεως και της Θ. Κοινωνίας, κατά την διάρκεια της μάχης με τον Σταυρό στο χέρι στην πρώτη γραμμή του πυρός, ως παραστατών της Σημαίας, με συνεχείς δεήσεις στο πλευρό των μαχόμενων ανδρών, αλλά και μετά τη μάχη με ευχαριστήριες δεήσεις και δοξολογίες, περισυλλογή και μέριμνα υπέρ των τραυματιών, διακονία στα χειρουργεία, ανάπεμψη ευχών υπέρ των φονευθέντων, περισυλλογή αυτών και την Εκκλησιαστική ταφή των.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος και χαρακτήρισε αυτήν «Πνευματική και Εθνική πανδαισία». Ευχαρίστησε ένθερμα τον Πανοσ. Ομιλητή, τα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», τους μαθητές και τους Καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων, που κοπίασαν για να πραγματοποιήσουν την Εκδήλωση αυτή, τους γονείς των παιδιών αλλά και το κοινό γενικότερα για την συμμετοχή τους. Τόνισε δε, ότι η Ιστορία της Πατρίδας μας και η Ιστορία της Εκκλησίας μας είναι αδιάσπαστη, καθώς βλέπουμε τους Ιερείς να πρωτοστατούν σε όλους τους αγώνες της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε στο έργο του Μητροπολίτη Χίου κυρού Παντελεήμονα Φωστίνη και του πνευματικού του τέκνου και Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος Καρανικόλα, ο οποίος, ως Διάκονος τότε, υπηρέτησε στο Αλβανικό μέτωπο. Ωστόσο, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας παρουσίασε στο κοινό, το αρχιερατικό Εγκόλπιο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παντελεήμονα Φωστίνη, ενώ προσέφερε στον Πανοσ. Αρ­χιμ. κ. Με­λέ­τι­ο Κουράκλη αντίγραφο του επιστήθιου Σταυρού του Τάγματος του «Αγίου Παντελεήμονος». Ολοκλήρωσε δε, την ομιλία του τονίζοντας ότι, αν υπάρχουν εμπνευσμένοι Κληρικοί και Ηγέτες σε ένα λαό αυτός ο λαός μπορεί να κάνει θαύματα.

Τέλος, ενεχείρισε μαζί με τον Στρατηγό κ. Νικόλαο Λάλο, Δ/ ντή της Δ/νσης Μηχανικού, στους αριστεύσαντες Μαθητές και Μαθήτριες τους επαίνους για το παρελθόν διδακτικό έτος 2016-2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους αριστεύσαντες μαθητές των Εκπαιδευτηρίων είναι τέκνα Ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας ως και της ομόρου Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος.

Ι. Μ. Κορίνθου

Διαβάστε ακόμα