Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας (ΦΩΤΟ)

Με ιεροπρέπεια αλλά και κατάνυξη, καθώς επίσης με την σημαντική προσέλευση κόσμου που παρέστη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις τόσο κατά την παραμονή όσο και ανήμερα της εορτής, εορτάστηκε  στον ομώνυμο Ιερό Ναό του, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Ιωάννου Πύργου, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα, χάρις την άοκνη φροντίδα του Εφημερίου π. Αθανασίου Αγγελοπούλου, καθώς επίσης και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, η ιερή μνήμη του «Ήρωα του Ρωμαϊκού Στρατού και Ήρωα της Χριστιανικής Πίστεώς μας», μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου.
Ενός από τους πλέον δημοφιλείς και γνωστούς Αγίους της  Εκκλησίας μας, ο οποίος αποτελεί το πιο ωραίο και ιδανικό πρότυπο κάθε Χριστιανού νέου στην δύσκολη  και ζοφερή εποχή μας, διότι έχοντας μέσα στην καρδιά του πίστη, δίδασκε στους νέους της εποχής του, τον Ιησού Χριστό χωρίς φόβο και πάθος αλλά με δύναμη ζωής και θάρρος ομολογούσε αυτή την αγάπη του προς τον Κύριο, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα Μυστήρια της Βασιλείας του Θεού, χωρίς να ντρέπεται και να φοβάται όπως δυστυχώς κάνουν κάποιοι νέοι μας, σήμερα που ντρέπονται να κάνουν ακόμη και τον Σταυρό τους, θεωρώντας ταυτόχρονα οτιδήποτε ευλογημένο και αγιασμένο ως αποτυχία.
 
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού,  πλαισιούμενος από τους Αιδ. π. Νικόλαο Κατσήδημα, π. Δημήτριο Αναγνωστόπουλο, π. Θεόδωρο Μποσκίνη, π. Γεώργιο Κάμπρα και τον οικείο Εφημέριο.
 
Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία μετ΄αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα, Ιερατικού Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης με τη συμμετοχή των Αιδ. π. Δημητρίου Αναγνωστοπούλου και π. Αθανασίου Αγγελοπούλου.
 
Τον δεξιό χορό των Ιεροψαλτών διεύθυνε άριστα ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου και καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, ενώ τον αριστερό χορό διεύθυνε ο κ. Λάζαρος Ασμής, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πύργου και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, ενώ συμμετείχαν πολυάριθμοι μαθητές της ως άνω Σχολής της οποίας στόχος δεν είναι μόνο να βγάλει άριστα καταρτισμένους Ιεροψάλτες πράγμα στο οποίο έχει διακριθεί μέχρι σήμερα χάρις το ανύστακτο και ακάματο ενδιαφέρον του Σεπτού μας Ποιμενάρχου  κ.κ. Γερμανού, αλλά να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει την γνήσια εθνική μας μουσική παράδοση που κληροδοτήθηκε ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές, στα νέα παιδιά στους μαθητές της Σχολής, οι οποίοι όταν αποφοιτήσουν λαμβάνουν πτυχία αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ι. Μ. Ηλείας
Διαβάστε ακόμα