Η 28η Οκτωβρίου στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως (ΦΩΤΟ)

Με αισθήματα μνήμης και διάθεση τιμής η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως εόρτασε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στην  επίθεση της φασιστικής Ιταλίας και στην επέλαση της ναζιστικής Γερμανίας αντιστάθηκαν με ηρωικό σθένος οι Έλληνες. Μέχρι το φθινόπωρο του 1944, πατριώτες οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες και κινήματα από τα οποία αναδείχθηκαν,  με θυσίες, ήρωες. Θύματα της πείνας στα αστικά κέντρα, προδοσίας και αντιποίνων των κατακτητών σε πόλεις και χωριά, καταγράφονται χιλιάδες αδελφοί μας για την ανάπαυση των οποίων, προσευχήθηκαν κλήρος και λαός της εκκλησιαστικής κοινότητας.
Την Θεία Λειτουργία για την μετατεθείσσα από το 1952 εορτή της Αγίας Σκέπης και την Δοξολογία που ακολούθησε, τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός. Για ακόμη μία ακόμη φορά ο ναός σείστηκε από την ψαλμωδία του Εθνικού Ύμνου από τους εκκλησιασθέντες.
Στη συνέχεια, στο μνημείο της πλατείας Ανεξαρτησίας, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της κοινότητας, από την εθελόντρια και υπεύθυνο δεξιώσεων της, Χρυσούλα Πετράκη με παραστάτες τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους Γεράσιμο Π. Αλεξόπουλο και Γεράσιμο Ι. Αλεξόπουλο.
Στην δοξολογία που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, στο Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, στο τρισάγιο στο ηρώο της πόλης, αλλά και την παρέλαση που ακολούθησε παρέστη ως εκπροσώπου της κοινότητας ο αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια. Ενώ παρακάθησε και στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Ηλιουπόλεως για την Εθνική επέτειο στο ανακαινισμένο χώρο δεξιώσεων του πάρκου Δημήτρης Κιντής.
Ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου  τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία, σε μικρό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παραβρέθηκε και στην μαθητική παρέλαση που έγινε σε γειτονικό χωριό. Ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς στην κεντρική Μακεδονία και ο πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης σε μοναστήρι της Βοιωτίας τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αγίας Σκέπης και την Εθνική επέτειο.
Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού μας, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στην Εθνική επέτειο αλλά και σε άτομα που τρέφονται με ψέματα και γκεμπελικές μεθόδους για την εξόδο τους από το τίποτα, σε μερικές αναγνώσεις εσωτερικής κατανάλωσης.
Η Παναγία ως αγία Σκέπη των Ελλήνων, ως Καζάνσκαγια των Ρώσων, ως υπερασπιστής και αρωγός των δικαίων, έδωσε με τις πρεσβείες των Αγίων αντοχές και νίκες, και προς τούτο κάθε 12 Οκτωβρίου, με απόφαση του μεγάλου των Ελλήνων μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, η κοινότητα της αγίας Μαρίνας συνεορτάζει με την απελευθέρωση των Αθηνών, πάντες τους εν Αθήναις αγίους.

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Εκ του Ιερού Ναού

Διαβάστε ακόμα