«Η Ελλάδα! παντ’ Ανάσταση μέσα απ’ το κρύο χώμα» (ΦΩΤΟ)

Εορταστική εκδήλωση για την 77η Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την  Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, η οποία είναι ημέρα ανώτερων και ευγενών συμβολισμών, ενάντια στην απολυταρχική και άκρως αλαζονική απαίτηση του φασιστικού καθεστώτος του Ιταλού πρωθυπουργού Μπενίτο Μουσολίνι, να παραδώσουμε με τη θέλησή μας τμήματα του Εθνικού μας εδάφους, προδίδοντας έτσι τα κεκτημένα με αγώνες και με το αίμα των Ηρώων προγόνων μας, πραγματοποιήθηκε  με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017,  στο Συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηλείας στον Πύργο.
Την  λαμπρή αυτή επετειακή εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη ιδιαίτερα στους άταφους νεκρούς Ήρωες του 1940, διοργάνωσε για μία ακόμη φορά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με την συνεργασία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) Ηλείας, του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας και του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) Πύργου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου π. Νικόλαος Κατσηδήμας, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εάν η κάθε εορτή είναι ένας σταθμός στή ζωή κάθε ανθρώπου οι Εθνικές εορτές είναι σταθμοί στην ιστορία του Έθνους, γιατί είναι οι πιό λαμπρές σελίδες της και οι πιό φωτεινοί σηματοδότες στην πορεία του, πρός το μέλλον. Είναι καθήκον και ιερή υποχρέωση ως Έλληνες  Ορθόδοξοι Χριστιανοί να τιμούμε τις Εθνικές μας εορτές και Επετείους. Ο εορτασμός  αυτός αποτελεί απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες προγόνους μας. Άλλωστε κάθε λαός γράφει την Ιστορία του και εορτάζει τα θαυμαστά γεγονότα αυτής. Ο εορτασμός κάθε Εθνικής Επετείου επίσης καλλιεργεί τα ιδανικά και τις αξίες των Ελλήνων. Πριν από 77 χρόνια η απειλή μιας αυτοκρατορίας εναντίον της «μικρής» Ελλάδος ξύπνησε και πάλι το αθάνατο μεγαλείο του Έλληνα να πει το ΟΧΙ! Μιά λέξη μικρή από μόλις τρία γράμματα της Ελληνικής Αλφαβήτου η οποία γράφει όμως την ιστορία  της Πατρίδας μας και της ζωής μας! Το ιστορικό ΟΧΙ της Ελλάδας ήταν η απόδειξη της ηρωϊκής καταγωγής του Έλληνα Ορθόδοξου Χριστιανού, που δεν δειλιάζει εμπρός σε καμμία απειλή, προκειμένου να υπερασπιστεί τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδας του». 
 
Στην σύντομη και εμπνευσμένη προσλαλιά του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς τους διοργανωτές της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας,  ομιλώντας για τους άταφους νεκρούς Ήρωες μας, τόνισε επίσης την αξία και την αναγκαιότητα των Εθνικών εορτών και Επετείων, στην σημερινή δύσκολη εποχή κατά την οποία βρισκόμαστε σε καιρούς και τόπους ισοπέδωσης ιδανικών και αξιών, καθώς επίσης αποχριστιανοποίησης και αποϊεροποίησης, στο όνομα δήθεν, της ανάπτυξης, της προόδου και του εκσυγχρονισμού.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ταξίαρχος έ.ά., κ. Κωνσταντίνος .Γ. Ροδόπουλος, ο οποίος  καθήλωσε και συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο αναπτύσσοντας  το θέμα του: «Η Ελλάδα! Παντ’ Ανάσταση μέσα απ’ το κρύο χώμα».
Ο εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην προσωπική εμπειρία του. Περιέγραψε πως βρέθηκε στην Αλβανία επικεφαλής Ελλήνων στρατιωτικών με την Ελληνική Δύναμη Αλβανίας (ΕΛ.Δ.ΑΛ), με αποστολή να ανασυγκροτήσουν τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις και να ανακατασκευάσουν στρατόπεδα της γειτονικής χώρας στα πλαίσια μιας στρατιωτικής συμφωνίας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην διαδικασία αναζητήσεως, εντοπισμού, εκταφής και διακομιδής των ιερών λειψάνων Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν στην διάρκεια των μαχών του Έπους της Αλβανίας. Στην συνέχεια της ομιλίας αναφέρθηκε και στο ιστορικό της Επετείου. Η προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού από το προσωπικό αρχείο του ομιλητή, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τα βρετανικά και γερμανικά αρχεία προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έντονη συγκινησιακή φόρτιση στο πολυπληθές ακροατήριο.
 
Η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας-Ολυμπίας «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ», υπό την διεύθυνση του Προέδρου αυτής και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πύργου κ. Νικολάου Παπαδημητρίου, απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο ύμνους από την εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, καταχειροκροτούμενη από τους παρισταμένους.
Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής με πλειάδα Ιερέων, ο Πολιτευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Μπόμπορης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, κ. Θεόδωρος Κόρδας και Σπύρος Βασιλείου του Δήμου Πηνειού.
 Ο Διοικητής της ΣΕΤΗΛ Πύργου κ. Κωνταντίνος Σμυρνής, ο εκπρόσωπος του Διοικητή ΚΕΑΤ Ανδραβίδος κ. Τηλέμαχος Καλυβιώτης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 117 πτέρυγος Μάχης Αναδραβίδος κ. Γεώργιος Κοκαλιάρης,  ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ευάγγελος Αναγνωστάκης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Κωνσταντίνος Κασταριώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού 
(ΕΑΑΝ) Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, 
ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) Πύργου κ. Τζένη Τσεπενέκα,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου και Περιχώρων κ. Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλείων «Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΝ», κ. Χαραλαμπία Ρόρη, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού και Χορευτικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Υπάλληλων Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Γεώργιος Μπράμος,  ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου και Κηδεμόνων, ατόμων με ειδικές ανάγκες «ΗΛΙΣ»,κ. Ιωάννης Παπαδάτος, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε..Κ. Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη, η Σύμβουλος του Δημάρχου Πύργου κ. Ευγενία Χριστοπούλου, οι εκδότες των τοπικών εφημερίδων «ΑΥΓΗ» κ. Ανδρέας Καπογιάννης  και «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» κ. Ιωάννης Νικολόπουλος και πλήθος κόσμου.

Διαβάστε ακόμα