Η ενορία Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης εορτάζει 50 χρόνια ζωής (ΦΩΤΟ)

Συμπληρώνοντας μισό αιώνα ζωής και παρουσίας (1967-2017) με αέναη προσφορά στο συνάνθρωπο, η ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης διοργανώνει σειρά επετειακών εκδηλώσεων στο διάστημα από 6 έως 15 Οκτωβρίου.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή (6/10) στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, με τα εγκαίνια της  έκθεσης ορθόδοξου χριστιανικού βιβλίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «“Εν Πλώ», ενώ ακολούθησε στον ίδιο χώρο, η παρουσίαση του βιβλίου «Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης» από τον ομότιμο καθηγητή  κ. Γεώργιο Κρουσταλάκη.

Παιδικό βιβλίο και θεατρικό παιχνίδι

Το Σάββατο 7/10 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης έγινε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου: «Στο Μυστρά με πανσέληνο» από το συγγραφέα, δάσκαλο και αγιογράφο, Γιώργο Αντωνάκη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από της ιδρύσεως της ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Εν πλω».

Οι παρευρισκόμενοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν για μιάμιση, περίπου, ώρα την παρουσίαση του βιβλίου, από τον ίδιο τον ταλαντούχο συγγραφέα του, και να εμπλακούν μικροί και μεγάλοι σε μια σειρά δραματοποιήσεων, θεατρικού παιχνιδιού και μεταμφιέσεων, προσπαθώντας να ανακαλύψουν το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου στο παλάτι του Μυστρά και το μεταμεσονύκτιο φωτισμό του από το φως της Πανσέληνου. Μάλιστα, από την όλη μαγεία του δρώμενου, δε «γλύτωσε» ούτε ο π. Σεραφείμ, ο οποίος με την εμπλοκή του με τα παιδιά έδωσε μια άλλη διάσταση στο δρώμενο.

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Φώτης Πολίτης, αφού συνεχάρη το συγγραφέα, κ. Αντωνίου, για την ιδιαίτερη επαφή και επικοινωνία που είχε με τα παιδιά, αλλά και τον π. Σεραφείμ Κοσμά για την έμπνευση της όλης διοργάνωσης, δήλωσε ότι παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων οι οποίες γίνονται με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των παιδιών δίνουν τη βιωματική διάσταση και τα παιδιά επωφελούνται πολλαπλά και ως προς το να μπορούν να αναγνωρίζουν και να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και να εκφράζονται θεατρικά, αλλά και πολιτιστικά, όταν στο ίδιο χώρο γίνεται ταυτόχρονα έκθεση βιβλίου, όπως σήμερα από τις εκδόσεις «Εν πλω».

«Γύρος Ενορίας» και συναυλία παραδοσιακής μουσικής

Το πρωί της Κυριακής (8/10) πραγματοποιήθηκε ο  «Γύρος Ενορίας»: Αγώνας δρόμου για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με τους «Σπαρτιάτες Δρομείς» και την υποστήριξη του ΕΣΣ-Παράρτημα Σπάρτης και του Συλλόγου «Ετοιμοκλής».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Κυριακή 8/10) στον προαύλιο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης έλαβε χώρα επετειακή – εορταστική συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το μουσικό σχήμα «Εν Ωδαίς». Συμμετείχαν, ακόμη, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης  και τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται:

Τετάρτη 11/10
18.00: Ιερά παράκληση στον προστάτη της ενορίας Άγιο Σπυρίδωνα
18.30: Οι παλαιοί αφηγούνται… οι νεότεροι μαθαίνουν…
– «Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος και η οικιστική ανάπτυξη της Λάκας (Ματαλέικα)». Ομιλία από τον αρχιτέκτονα κ. Γεώργιο Γιαξόγλου
– «Τα μνημεία του Ευρώτα». Ομιλία από την αρχαιολόγο κ. Χαρά Γιαννακάκη
Χώρος: Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος

Παρασκευή 13/10
20.00 – 01.00: Πανηγυρική ιερά αγρυπνία επί τη εορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου

Κυριακή 15/10
07.00 – 10.30: Όρθρος – πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου
– Ιερό μνημόσυνο διατελεσάντων εφημερίων, ιεροψαλτών, επιτρόπων, νεωκόρων ιερού ναού.
Στο προαύλιο του ιερού ναού θα προσφερθούν κεράσματα για όλο τον κόσμο

Σύντομο ιστορικό ενορίας Αγ. Σπυρίδωνος
Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης είναι μια από τις τέσσερις ενορίες της Λακωνικής πρωτεύουσας και βρίσκεται ανατολικά στην είσοδο της πόλεως ερχόμενοι από Τρίπολη ή Αθήνα. Η ενορία ιδρύθηκε επίσημα με Βασιλικό διάταγμα το 1967 (Φ.Ε.Κ. 119/12.07.1967) με ενοριακό Ναό το μικρό τότε εξωκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος της συνοικίας Ματαλέϊκα και συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής και παρουσίας στον εκκλησιαστικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Κέντρο της ενορίας αποτέλεσε εξ΄ αρχής ο σημερινός ενοριακός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, που έχει μια ιστορία σχεδόν 100 χρόνων. Ανεγέρθηκε ή άρχισε να ανεγείρεται περί το 1919, με πιθανή χρονολογία περάτωσης το 1920-1922.Η ανέγερση του έγινε από τον εδρεύοντα στη Σπάρτη κατά την ως άνω χρονολογία αλληλοβοηθητικό Σύλλογο ο  «Άγιος Σπυρίδων» με πρόεδρο του τον υφασματέμπορα Ηλία Νικήτα Τσαούση.

Η αλματώδης επέκταση της πόλεως ανατολικά (περιοχή Λάκας – Ματαλέικα), επέβαλε τη δημιουργία τέταρτης ενορίας. Ο τότε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης μακαριστός  Κυπριανός  Πουλάκος (1959 – 1970), από τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη αυτή, ιδρύει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την τέταρτη ενορία της πόλεως με ενοριακό Ναό τον Άγιο Σπυρίδωνα, μέχρι τότε εξωκλήσιο της ενορίας του Οσίου Νίκωνος, εγκριθείσης της Πράξεως αυτής από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και εκδοθέντος προς τούτο το από 1-7-1967 Βασιλικό Διάταγμα, δημοσιευθέντος την 12-7-1967 στο υπ’ αριθ. 119 ΦΕΚ (τ.Α). Tο Εκκλησιαστικό  Συμβούλιο του Οσίου Νίκωνος μετά τη σύσταση της νέας ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος, δια της υπ’ αριθ. 73/30-10-1967 πράξεώς του, καθόριζε τα όρια της νέας συσταθείσης ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος.

Σήμερα η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος αριθμεί περίπου 3000 ενορίτες.  Εντός των ορίων της βρίσκεται το Γηροκομείο Σπάρτης «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με το παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, καθώς και το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής εντός του «Περιβολίου» της ιστορικής οικογενείας Ματάλα.

Φωτο: Τ. Κούρος (photoreporter.gr)

lakonikos.gr

Διαβάστε ακόμα