Η εορτή του Ευαγγελιστή Λουκά στην Ι. Μ. Κίτρους

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε, για ακόμη μία φορά, ο ομώνυμος πανηγυρίζων Ιερός Ναός στη Ράχη Πιερίας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, κατά την τοπική παράδοση, η υποδοχή της ι. εικόνας Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης.

Στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και τον θ. λόγο.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον αποχωρούντα πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Ευρυπίδη Κούρτη, ο οποίος επί 50 έτη διακόνησε την ενοριακή θ. λατρεία.

Αμέσως μετά, χειροθέτησε ψάλτη τον φοιτητή Χρήστο Ίτσιο, διπλωματούχο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε ο Όρθρος και Ιερατικό Συλλείτουργο.

Η εορτή του Ευαγγελιστή Λουκά, για την Κοινότητα Ράχης Πιερίας, σηματοδοτεί και την έναρξη των εκδηλώσεων παράδοσης και πολιτισμού «Πάτρια», που εφέτος είναι αφιερωμένες στα 40 χρόνια διοργανώσεώς τους.

Με φόντο τον Όλυμπο και τα Πιέρια τα «Πάτρια» θα πραγματοποιηθούν εφέτος κατά το χρονικό διάστημα από 17 Οκτωβρίου έως 23 Νοεμβρίου 2017.

I. M. Kίτρους

Διαβάστε ακόμα