Καστορίας Σεραφείμ: “Ο Παύλος Μελάς ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός” (ΦΩΤΟ)

Στον βυζαντινό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως λειτούργησε σήμερα, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ημέρα μνήμης του θανάτου του πρωτομάρτυρος της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλου Μελά, όπου τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Παύλου Μελά και των συν αυτώ πεσόντων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Πλήθος πιστών και μικρών μαθητών από Δημοτικά Σχολεία της πόλεώς μας συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, άφησαν ένα λουλούδι στον τάφο του ήρωα Παύλου Μελά και έψαλλαν μαζί με τον ιερό κλήρο τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του συνεχάρη τους δασκάλους και τους μαθητές για την σημερινή τους επίσκεψη στον τόπο όπου βρίσκονται τα οστά του Παύλου Μελά, ώστε να αποδώσουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, 113 χρόνια από την ημέρα του θανάτου του.

Ο κ. Σεραφείμ χρησιμοποιώντας ένα λόγο του Πλάτωνος, ο οποίος απαντώντας σε μια ερώτηση, τι είναι ο άνθρωπος, είπε χαρακτηριστικά πως, άνθρωπος είναι αυτός που έχει θεοσέβεια. Και συνέχισε λέγοντας πως και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σε μια του ομιλία λέει ότι άνθρωπος είναι εκείνος ο οποίος έχει δογμάτων ακρίβεια, δηλαδή πιστεύει στον Θεό, και βίον φιλόσοφον.

Έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Παύλο Μελά ως άνθρωπο. Γιατί αυτός είναι ο οποίος άφησε την οικογένειά του και την πολυτέλεια της ζωής των Αθηνών και ήρθε στην Μακεδονία για να ανάψει το φυτίλι της Ελευθερίας.

Ο Παύλος Μελάς ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός, κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων, σεβόταν τους Ιερείς, ασπαζόταν το χέρι τους και μόνιμη σκέψη του είχε να μεταφέρει την ειρήνη και την ομόνοια στους ανθρώπους. Άλλωστε, Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι άκρως συνδεδεμένα. Αν απολέσεις την Ορθοδοξία, απώλεσες και τον Ελληνισμό, κι αν απολέσεις τον Ελληνισμό, απώλεσες και την Ορθοδοξία, σημείωσε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Αμέσως μετά τελέσθηκε Ιερό Τρισάγιο στο κενοτάφιο που βρίσκεται δίπλα από τον Ναό των Ταξιαρχών, εκεί που θάφτηκε από τον τότε Μητροπολίτη Καστορίας Γερμανό Καραβαγγέλη.

 

Ι. Μ. Καστορίας

Διαβάστε ακόμα