Μεσσηνίας: “Η ανοησία είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον Γιάννη Ραγκούση” (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά στην αλλαγή φύλου, υπήρξαν τεράστιες διαφωνίες από βουλευτές, αλλά, κυρίως, από την Εκκλησία.
Το επίμαχο νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητείται σήμερα στη Βουλή με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί  αύριο με την ψήφισή του.
Όλα, δε, δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες αλλαγές, προκειμένου να μειώσει τις απώλειες κατά την ψηφοφορία.
Το «Θάρρος» μίλησε με το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο τον βρίσκει κάθετα αντίθετο, ενώ, όπως επισήμανε, αν ψηφιστεί, θα υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας.
Ειδικότερα, ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε ότι για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή ψηφίζεται ένα νομοθέτημα το οποίο νομιμοποιεί αρνητικό δίκαιο. Δηλαδή, το νομοθέτημα αυτό δίνει τη νομιμοποίηση στον κάθε ένα ο οποίος θέλει ή βουλεύεται να κάνει κάτι, να το πραγματοποιήσει.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομιμοποιεί μια πάρα φύσει διαδικασία, η οποία δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τη διάσταση η οποία υπάρχει μεταξύ της φύσης του ανθρώπου και της βούλησής του.
Επίσης, επισήμανε ότι η Εκκλησία δέχεται τον άνθρωπο, τον σέβεται, τον αποδέχεται, όπως ο γιατρός αποδέχεται τον ασθενή. Δεν μπορεί να υιοθετήσει την ασθένεια, αλλά προσπαθεί να τη θεραπεύσει. Με τον ίδιο τρόπο η Εκκλησία αντιμετωπίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους θεωρεί τέκνα της, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υιοθετείται η πάρα φύσει αυτή λειτουργία.
Επιπλέον, ο κ.κ. Χρυσόστομος κάλεσε τον κόσμο να προβληματιστεί για το τι σημαίνει αυτό το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας. Όπως εξήγησε, όταν το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας κινείται ενάντια στη συλλογική ελευθερία, τότε καταντά αυθαιρεσία και ασυδοσία, κάτι που είναι μια δεύτερη συνέπεια του συγκεκριμένου νομοθετήματος.
Παράλληλα, θέλησε να επισημάνει ότι στο τελευταίο άρθρο εμμέσως πλην σαφώς δίδεται στο νομοθέτη η δυνατότητα ενός νέου νομοθετήματος, το οποίο θα αφορά στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
Είναι κατανοητό, όπως είπε ο κ. Χρυσόστομος, ότι εισερχόθεμα σε μια διαδικασία τέτοια, που θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής.
Για τους παραπάνω λόγους, όπως δήλωσε κλείνοντας, η Εκκλησία δεν αποδέχεται καταρχήν και στην ολότητά του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρσή του. «Η Εκκλησία δε συμβιβάζεται με τροπολογίες του τύπου 15 ετών, να το κάνουμε 18, δεν είναι αυτό το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μια λανθασμένη, αρνητική υιοθέτηση διαδικασίας και λειτουργίας του νόμου», ενώ συμπλήρωσε πως όλοι πρέπει να προβληματιστούν «ότι αυτό που φαίνεται ως διχασμός στον πολιτικό κόσμο αποτελεί την εικόνα μιας αντίστοιχης κατάστασης διχασμού που ζούμε μέσα στην κοινωνία».
Σε ερώτηση που του έγινε για το αν το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, η απάντησή του ήταν ότι αυτό δεν το γνωρίζει, αλλά αποτελεί πολιτική απόφαση των κομμάτων της Βουλής που για την Εκκλησία είναι αδιάφορη.

Οι επόμενες κινήσεις της Εκκλησίας αν εγκριθεί το νομοσχέδιο
Σε άλλη ερώτηση, για το τι θα πράξει η Εκκλησία αν εγκριθεί, ο μητροπολίτης απάντησε ότι η στάση της είναι ήδη αρνητική και αυτό έχει εκφραστεί.
Για δε τις κινήσεις που θα γίνουν και πώς ποιμαντικά θα αντιμετωπιστεί το θέμα, σχολίασε πως είναι άλλο ζήτημα, που θα μελετηθεί.

Οι δηλώσεις Ραγκούση περί ομοφυλόφιλων μητροπολιτών

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είπε ότι αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η ανοησία, «και το κακό είναι ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την ανοησία του αυτή, ενώ αν έχει στοιχεία, ας τα βγάλει στη δημοσιότητα και ας τα στείλει στα πειθαρχικά όργανα της Εκκλησίας».

tharrosnews.gr

Διαβάστε ακόμα