Ο Αρχιεπίσκοπος στον Ιερό Nαό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου (ΦΩΤΟ)

Στον εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την αυριανή εορτή του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της πόλεως των Αθηνών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «εορτάζουμε τον προστάτη και πολιούχο της πόλης μας, Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τον οποίο δεν μας σύστησε κάποιος απλός ιστορικός, αλλά η θεόπνευστη γραφίδα του Ευαγγελιστή Λουκά».

Επεσήμανε, επίσης, ότι από τον Άγιο Διονύσιο άρχισε το Αθηναϊκό Αγιολόγιο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Αγία Φιλοθέη που το μαρτύριό της ξεκίνησε παραμονή της εορτής του Αγίου Διονυσίου.

«Υπάρχουν και σήμερα άγιες ψυχές» επεσήμανε ο π. Συμεών «που αγαπούν τον Θεό και τον άνθρωπο, που θυσιάζονται και βγαίνουν από τον εαυτό τους».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Πρωτοσύγκελλος αναφέρθηκε στους προγόνους μας, που όπως είπε, «μπορεί να ήταν αμαρτωλοί, αλλά κρατήσαν την πίστη του Χριστού την αγία και αποτελούν το άγιο Σώμα της Εκκλησίας. Μακριά από την αγκαλιά της Εκκλησίας δεν υπάρχει πραγματική αγάπη, ζωή και ελπίδα. Την σκυτάλη αυτού του εκκλησιαστικού σώματος την συνεχίζουν οι χιλιάδες, τα εκατομμύρια των πιστών, που εμπιστεύονται την Εκκλησία, που θέλουν να βαπτίζονται και να παντρεύονται μέσα στις εκκλησιές, να είναι αφοσιωμένοι στην παράδοση».

Ο π. Συμεών έθεσε το ερώτημα γιατί ο άγιος Διονύσιος γοητεύτηκε από τον Απόστολο Παύλο και ακολούθησε τον Χριστό; Δίνοντας την απάντηση πως είχε επιμέλεια βίου. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως είχε υπαρξιακά ερωτήματα και έψαχνε την αλήθεια και το νόημα της ζωής και όταν ήρθε ο Απόστολος Παύλος και του φανέρωσε το νόημα της ζωής, χωρίς καμία καθυστέρηση ακολούθησε τον Χριστό με τίμημα τη ζωή του».

Ο π. Συμεών έθεσε και ένα σύγχρονο προβληματισμό, αν εμείς οι σημερινοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε επιμελούμενοι του βίου μας και πόσο είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τον λόγο του Κυρίου;

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία φοβερή πρόκληση» σημείωσε ο π. Συμεών και αναρωτήθηκε «Θα κρατήσουμε την σκυτάλη του Αγίου Διονυσίου να την παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας ή θα την πετάξουμε στα σκουπίδια του σύγχρονου πολιτισμού στο όνομα ενός δήθεν εκσυγχρονισμού; Αξίζει για μία ιδεοληψία να πετάξω αυτήν την σκυτάλη ή αξίζει να την κρατήσω όπως την κρατά γερά ο πνευματικός μας πατέρας και ηγέτης ο Αρχιεπίσκοπος; Θα επιλέξουμε το βόλεμά μας και την πρόσκαιρη επιβίωσή μας ή θα δημιουργήσουμε παράδοση και πολιτισμό συνεχίζοντας αυτήν την πορεία που έχει όραμα και προοπτική;».

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

ecclesia.gr

Διαβάστε ακόμα