Ο Μητροπολίτης Αργολίδος στις εργασίες συντήρησης του Ι. Ναού Αγ. Σπυρίδωνος

Τον Ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος , προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης  του Ναού. Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκε  ο εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος κι από κοινού ξεναγήθηκαν, από τον  υπεύθυνο του έργου,  Γεώργιο Λαπαθιώτη στους χώρους  του ιστορικού ναού . Ο Μητροπολίτης με ικανοποίηση διαπίστωσε την πρόοδο των εργασιών και την σταδιακή αποκατάσταση του κτηρίου . Ο ναός με την πάροδο του χρόνου είχε υποστεί μεγάλη φθορά κυρίως στο εσωτερικό του.  Στο ναό αυτό είχε σκοτωθεί ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας.  Καθημερινά εκατοντάδες Ελλήνων και ξένων τουριστών επισκέπτεται το ναό και ήταν άσχημη η εικόνα που έβλεπαν από τη φθορά του ναού. Τα έργα του ναού γίνονται εξολοκλήρου με οικονομική δαπάνη του δήμου Ναυπλιεών και με την επίβλεψη της εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος. Ο Μητροπολίτης επισκέφτηκε και τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου ,ο οποίος κι αυτός χρήζει άμεσης συντήρησης ,καθώς και το Ενετικό κτήριο ,το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Γεώργιο κι είδε από κοντά τις εργασίες που έχουν γίνει για να στηριχθεί εσωτερικά και εξωτερικά το κτήριο ,ώστε να μην πέσει. Ο Μητροπολίτης μαζί με τον Ιερέα π. Ελευθέριο Μίχο επισκέφτηκαν και το παλιό κτήριο της οικίας που έμεναν παλιά οι Ιερείς του Μητροπολιτικού ναού κι είδαν από κοντά την αποκατάσταση και συντήρηση του κτηρίου που τώρα εποικίστηκε από το ναό και λειτουργεί ως πανσιόν με ονομασία Δάφνι. Ο Μητροπολίτης στο τέλος της πολύωρης επίσκεψης στους ναούς και τα κτήρια του Μητροπολιτικού ναού ,ευχαρίστησε τον π. Ελευθέριο Μίχο και τον συνεχάρη για την εξαιρετική του προσπάθεια και προσωπική του  εργασία για να φέρει εις πέρας τόσα πολλά έργα.

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

Ο ναός είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, στο Ναύπλιο αλλά μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς το 1686 και κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης, ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές μαζί με άλλους σαράντα ναούς. Έτσι, το 1702 ο ναός κτίσθηκε πάλι από την αρχή, με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου. Το μαρτυρά αυτό και επιγραφή που βρίσκεται έξω από τον ναό και γράφει ”ανιδρύθη εκ θεμελίων”. Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο μεγάλο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη ιερού. Μπαίνοντας μέσα, θα εντυπωσιαστείς από τις εικόνες, την απλότητα και την παλαιότητα του ναού. Άναψε ένα κεράκι και ξαπόστασε στα παλιά στασίδια. Η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στα αριστερά σου γιορτάζεται με όλες τις τιμές στις 4 Δεκεμβρίου.

Έξω από την είσοδο του Aγίου Σπυρίδωνα εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Εκεί, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 πέφτει νεκρός από τα βόλια των Μαυρομιχαλέων ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί στο ναό του Aγίου Σπυρίδωνα, όπως συνήθιζε να κάνει κάθε Κυριακή. Στην εκκλησία αυτή που ήταν αφιερωμένη στον προστάτη άγιο της γενέτειράς του Κέρκυρας. Στην είσοδο του ναού, όμως, του είχαν στήσει καρτέρι οι δολοφόνοι του, που αφού τον χαιρέτισαν, του επιτέθηκαν. Ο μεν Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης με πιστόλι, ο δε Γεώργιος Μαυρομιχάλης με μαχαίρι. O θάνατος του Κυβερνήτη υπήρξε ακαριαίος. O Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης καταδιώχθηκε και θανατώθηκε από το μανιασμένο πλήθος, ενώ ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης εκτελέστηκε λίγες ημέρες αργότερα.
H συγκίνηση για τη δολοφονία του Κυβερνήτη ήταν μεγάλη. Η κηδεία του τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Τα σπλάχνα του Κυβερνήτη τοποθετήθηκαν εντός πολυτελούς θήκης κάτω από το Ιερό Βήμα του ναού.
Μην παραλείψεις να δεις στον τοίχο που βρίσκεται στην είσοδό της εκκλησίας και τη  γυάλινη προθήκη, η οποία υποδεικνύει το μέρος όπου σφηνώθηκε η μοιραία σφαίρα.

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Διαβάστε ακόμα