Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στην έναρξη του «Ενορία εν δράσει» (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 1η Οκτωβρίου, η επίσημη έναρξη του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Το πρόγραμμα που διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά, περιλαμβάνει μια σειρά καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου.
Τις προοπτικές του φετινού προγράμματος παρουσίασε ο Προϊστάμενος του Ναού και υπεύθυνος του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γεωργακόπουλος, ενώ σκέψεις για την εμπειρία του συμμετέχοντας στο πρόγραμμα τα πέντε προηγούμενα χρόνια, ανέπτυξε ο κ. Ηλίας Λιαμής, Θεολόγος-Μουσικολόγος.
Στο Πιάνο έπαιξε μελωδίες η κα Φωτεινή Κονδύλη-Δασιγένη.

Πρωτ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, που παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε η οργάνωση του προγράμματος. Βασικός στόχος είναι η προσφορά καθημερινών ευκαιριών που θα λειτουργήσουν ως αντίδοτο στη μοναξιά και την αποξένωση και θα φέρουν περισσότερο κοντά τα μέλη της Ενορίας.
Όπως τόνισε στην αρχή της παρουσίασης του:
«Είναι σε όλους γνωστό, ότι η ενορία προσφέρει την ευκαιρία της σύναξης για να λατρεύσουμε τον Θεό και να καταθέσουμε τα αιτήματα και τις ευχαριστίες μας. Όμως η ενορία δεν είναι μόνο κέντρο λατρείας αλλά και μέσο οικοδομής. Και αυτή η οικοδομή γίνεται κατορθωτή μέσα από πολλές διόδους.»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνθήκες που οδήγησαν στην δημιουργία του προγράμματος, συνθήκες απομόνωσης και αποξένωσης που κυριαρχούν στην εποχή μας. Η έλλειψη ουσιαστικής κοινωνίας και σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους, εν μέσω οικονομικής και πνευματικής κρίσης, χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα τους.
Τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ζώντας όμως μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, η καθημερινότητά μας μεταμορφώνεται. 
Η ελπίδα δεν είναι πια μία ευχή, αλλά μέσα από την σχέση μας με τον ζωντανό Θεό, τον ενσαρκωμένο Κύριό μας, και μέσα από την κοινωνία με τους αδελφούς μας, γίνεται ένα πανίσχυρο βίωμα, που ακυρώνει την απελπισία.
Γροθιά λοιπόν στην απελπισία! Αυτή είναι η προσδοκία του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» για τη φετινή χρονιά. Αυτό ταπεινά ευχόμαστε να ζήσουν όσοι συνοδοιπορήσουν μαζί μας.»
Έτσι, συνέχισε, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε σε καθημερινή βάση, όσοι επιθυμούν, να βρίσκουν ευκαιρίες για να έρχονται σε κοινωνία και να συνοδοιπορούν, στο δύσβατο μονοπάτι της καθημερινότητας.
Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα των φετινών δράσεων του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ομιλίες, παρουσιάσεις και ελεύθερες συζητήσεις, αφιερώματα και ειδικές εκδηλώσεις, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, προτάσεις μαγειρικής, παρασκευή προσφόρου και μοσχοθυμιάματος, δημιουργικές και χειρονακτικές δραστηριότητες, νεανικές εκδηλώσεις,   θεατρικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, εορταστικές επίκαιρες εκδηλώσεις και πολλά ακόμη, που συνιστούν ένα γεμάτο πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.

Ηλίας Λιαμής

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο ο Θεολόγος-Μουσικολόγος κ. Ηλίας Λιαμής, συνεργάτης του προγράμματος από τον 1ο χρόνο.
Μοιραζόμενος την εμπειρία του, τόνισε ότι το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» είναι παιδί της κρίσης. Δεν είναι άσχετη η δημιουργία του προγράμματος με τα τεκταινόμενα γύρω μας.
Και τούτο γιατί ο κόσμος έχει άλλη λογική. Έχει τη λογική στην ανταλλαγή αξιών, στο αλισβερίσι. Κι έρχεται αυτή εδώ η προσπάθεια, η οποία στηρίζεται πραγματικά μόνο σε περίσσευμα καρδιάς. Αυτές οι καταστάσεις, σημείωσε, όπως αυτή εδώ, αλατίζουν τον κόσμο, τον κρατούν ζωντανό γιατί βγαίνουν έξω από την λογική του.
Και συνέχισε:
«Όταν λέω ότι το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» είναι παιδί της κρίσης, το εννοώ περισσότερο ότι είναι απάντηση στην κρίση. Η κρίση αυτή μας απαξίωσε ως ανθρώπους. 
Η Εκκλησία όμως επιμένει να δίνει αξία στα πρόσωπα. Τέτοιες συνάξεις, έρχονται να δώσουν αξία σε όσους βρεθούν εκεί. Ο χώρος αυτός παραμένει ανοικτός κι όποιος έρθει είναι καλοδεχούμενος, χωρίς καμία προϋπόθεση. Μόνο και μόνο γιατί είναι αυτός που είναι.»
Τέλος τόνισε ότι όλο αυτό το γεγονός έλαβε υπόψη του το μήνυμα των καιρών για μια κάλυψη διαδικτυακή. Γιατί δίνει τη δυνατότητα αυτήν την συντροφικότητα να την φέρει στο σπίτι του ανθρώπου που δεν μπόρεσε να έρθει.
Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι αφορμή. Αφορμή για να βρεθούν οι άνθρωποι μαζί. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Αισθανόμαστε σπίτι μας σε καιρούς ανεστιότητας.»

Προβολή ανασκόπησης προγράμματος
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε προβολή ανασκόπησης του περσινού προγράμματος, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Αμέσως μετά τελέστηκε ο Αγιασμός για την επίσημη έναρξη του προγράμματος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, μίλησε για την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, τονίζοντας ότι αυτή η σχέση με τον Θεό είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να διέπει την ζωή μας και κάθε στιγμή της υπάρξεως μας. Η ενότητα με τον Θεό είναι μία σχέση ζωής, μία υιοθεσία και μία αγάπη που υπερβαίνουν την κτιστότητα μας.
Γιατί, όπως συνέχισε:
«Ο Θεός ποθεί κι επιδιώκει μανικά, ερωτικά, υπερβαλλόντως να κατέλθει εντός μας και να μεταβάλλει αυτήν την κτιστότητα μας, σε ναό του Παναγίου Πνεύματος. Έτσι ώστε, μέσα από αυτή την προσωπική μετοχή στην ζωή του Θεού, να επισυμβεί επιτέλους στην καρδιά μας αυτό το μέγεθος το υπεροχικό, να γίνει ο άνθρωπος μονή της Αγίας Τριάδος.»
Δεν είμαστε μόνοι  σε αυτήν την ζωή, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, και δεν μπορεί να εξαντλούμαστε στο κτιστό μας περίβλημα. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα οντολογικά, ουσιαστικά και να ζήσουμε αυτήν την σχέση με τον Θεό, που είναι η μοναδική ποιότητα της υπάρξεως μας.
Οι Πατέρες μας με την θεία σοφία, με την οποία τους κόσμησε η εγκατοίκηση εντός τους του Παναγίου Πνεύματος, καθόρισαν  τον κτιριακό τύπο των μοναστηριών μας, με αυτήν την όμορφη ναοδομία.  Στο κέντρο ο Ναός του Θεού και πέριξ τα κελιά, οι εργασίες, τα πάντα. Όλα βλέπουν εκεί, προς τα εκεί πορεύονται.
Και συμπλήρωσε, ολοκληρώνοντας τον λόγο του:

«Το «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» είναι ακριβώς αυτό το μέγεθος, μέσα σε αυτήν την πολύβουη μεγαλούπολη, μέσα στην ερημία της πόλεως. Είναι ακριβώς ο Ναός του Θεού που μας καλεί να τον βλέπουμε, να τον αγκαλιάζουμε, να τον γευόμαστε,  να τον βιώνουμε.»

Εκ του Ιερού Ναού

Διαβάστε ακόμα