Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ισλανδία

Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης  Σκανδιναυΐας ανακοινώνει με ιδιαίτατη χαρά ότι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο Α’, Πνευματικός Ηγέτης των ανά τον κόσμον 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ισλανδία από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, ως επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου (ArcticCircle).

Στα πλαίσια της επισκέψεώς του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί το πρωΐ της Κυριακής, 15 Οκτωβρίου 2017, στο Ρέικιαβικ.

Το πρόγραμμα της επισήμου επισκέψεωςτου Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία θα ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου 2017, όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή του στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ και θα ακολουθήσει δείπνο στην Λουθηρανική Επισκοπή του Ρέικιαβικ.

Την επομένη, Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, ο Παναγιώτατος θα παρακολουθήσει την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, την εισήγηση του διοργανωτή του συνεδρίου και πρώην Προέδρου της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Olafur Ragnar Grimsson και τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της χώρας Εξοχ. κ. Bjarni Benediktsson.

Την ίδια ημέρα έχει καθοριστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση της Α. Θ. Παναγιότητος με τον Πρωθυπουργό της Ισλανδίας, η εισήγηση τουστο συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου και δείπνο προς τιμήν του στη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Ισλανδίας.

Το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το ιστορικό πνευματικό κέντρο Skálholt της Λουθηρανικής Εκκλησίας, θα απευθύνει χαιρετισμό στο σεμινάριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Sigurbjörn Einarsson (Ισλανδικό Ινστιτούτο Θρησκευμάτων και Συμφιλίωσης), θα επισκεφθεί τον χώρο όπου θα ανεγερθεί ο νέος Ρωσικός Ναός του Πατριαρχείου Μόσχαςκαι θα παραστείστο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ηΡωσικήΠρεσβεία στην Ισλανδία.

Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017, θα χοροστατήσει στο ναό Hallgrímskirkja, θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών σε συνεργασία με τη Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας και τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς φορείς, θα παραστεί σε γεύμα που θα παραθέσει  στην Προεδρική Κατοικία Bessastadir προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Guðni Th. Jóhannesson και το απόγευμα της ιδίας θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας εκφράζει τις ευγνώμονες ευχαριστίες της προς τον Εξοχώτατο κ. OlafurRagnarGrimsson, Πρόεδρο του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, για την ευγενική του πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και προς όλους ανεξαιρέτως τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς φορείς της χώρας, οι οποίοι συνετέλεσαν τα μέγιστα στη διοργάνωση της πρώτης ιστορικής επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία.

Η Ισλανδία είναι νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Βρίσκεται ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία, τις Νήσους Φερόες και τη Νορβηγία. Ο πληθυσμός της είναι 330.000 κάτοικοι και πρωτεύουσά της το Ρέικιαβικ. Η Ισλανδία είναι το 18ο νησί σε έκταση στον κόσμο, και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Μεγάλη Βρετανία. Η Ισλανδία έχει περίπου 333.000 κατοίκους.Η επικρατούσα θρησκεία είναι η Χριστιανική και οι Χριστιανοί αποτελούν το 80% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

 

Ι. Μ. Σουηδίας

Διαβάστε ακόμα