Πανηγύρισε η Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πανηγυρικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη  του Αγίου  Δημητρίου  το ομώνυμο Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά στο Ναύπλιο. Στη Μονή κάθε χρόνο στην μνήμη του Αγίου έρχονται χιλιάδες κόσμου από κάθε μέρος της Πελοποννήσου, την Κρήτη  και την Κύπρο για να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο.

Την παραμονή τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως  Αργολίδος Χρυσοστόμου Παπουλέση .

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Αργολίδος  Νεκταρίου ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Καθ όλη την διάρκεια του εσπερινού και της θείας λειτουργίας είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου.

Στους εορτασμούς της μονής παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ. Ανδριανός ,ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος και ο πρώην Νομάρχης Αργολίδος Β.Σωτηρόπουλος.

Στην μονή ζει γυναικεία αδελφότητα, με ηγουμένη την Αδελφή Ακακία. Η μονή του Αγίου Δημητρίου ή Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα.

Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Παλαιότερα το μοναστήρι τού Καρακαλά ονομαζόταν Μονή Ξεροκαστελίου. Καστέλι είναι Φράγκικη λέξη και σημαίνει Κάστρο, Φρούριο. Πράγματι εκεί δίπλα υπήρχε ένας Φράγκικος Πύργος, απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, πού στην γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγεται, Μονή Καρακαλά.

Δεύτερη εκδοχή η οποία δεν έχει ιστορικά ερείσματα συνδέει το όνομα του μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου, τού Αγίου Όρους. Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου.

Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού. Το 1943 τέλος οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή. Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην μικρή έκθεση της Μονής.

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Διαβάστε ακόμα