Αγρυπνία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Αγρινίου (ΦΩΤΟ)

Τελέστηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα η εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στην πόλη του Αγρινίου. Επίκεντρο της εορτής ήταν ο ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου στον οποίο χθές τελέστηκε ιερά πανηγυρική αγρυπνία κατά το αγιορείτικο τυπικό. Πιο συγκεκριμένα, η ακολουθία τελέστηκε κατά την τάξη που ακολουθείται στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, η οποία και έχει ως έφορο και προστάτη τον Άγιο Γεώργιο.

Αν για κάτι φημίζεται η γνησιότητα της ορθοδοξίας αυτό είναι τα πολλά λείψανα Αγίων τα οποία έχουμε και πραγματοποιούν μεγάλα και εξαίσια θαύματα. Τα θαύματα αυτά είναι η απάντηση στις ιαχές όσων θεωρούν ότι ειδωλολατρούμε με το να προσκυνούμε τα λείψανα των Αγίων μας. Ειδικότερα για την εορτή της ανακομιδής των  λειψάνων του Αγίου Γεωργίου η ιστορία είναι ότι μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ’ όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα. Έγιναν δε μετά την κατάθεση του Ιερού λειψάνου και τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, τελεί κατά την ήμερα αυτή την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του μεγαλομάρτυρα, προς δόξαν Θεού.

Μέσα σε αυτή τη λαμπρότητα τελέστηκε και η χθεσινή αγρυπνία. Την αγρυπνία τέλεσαν ο κατά πάντα άξιος προϊστάμενος του Ναού αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Βενέδικτος Παπαχρήστος, συμπαραστατούμενος από τον συνεφημέριο του Ναού αιδεσιμολογιώτατο π. Ευθύμιο Αναγνωστόπουλο, τον αιδεσιμολογιώτατο εφημέριο Λεπενούς π. Χρυσοβαλάντη Παπασπύρο, τον αιδεσιμότατο εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αγρινίου π. Δημήτριο Κονδύλη και τον ιερολογιώτατο Ιεροδιάκονο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου π. Στυλιανό Σωτηρόπουλο. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Παύλος Ντανάς, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τιμή και τη σημασία που έχουν τα χριστιανικά ονόματα των Αγίων, ιδιαιτέρως δε του Αγίου Γεωργίου, για τον οποίο αναφέρθηκε σύντομα στο μαρτύριό του και τα αμέτρητα θαύματα τα οποία επιτελεί.

Τους καλλικέλαδους χορούς των ιεροψαλτών απάρτισαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Χρήστος Τόλιας και ο Λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Γκιάφης, ο οποίος μόλις λίγες ημέρες μετρά στο αναλόγιο του Ναού σε αντικατάσταση του αειμνήστου Σωτηρίου Πρεβεζιάνου, που έφυγε από τη ζωή τον παρελθόντα Μάιο. Συνέψαλλαν δε και αρκετοί Ιεροψάλτες από την περιοχή του Αγρινίου.

Μέχρι το πέρας της αγρυπνίας πλήθος κόσμου συνέρεε για να προσκυνήσει το ιερό απότμημα λειψάνου που φυλάσσεται στον Ναό και να προσευχηθεί. Είναι δε άξιον αναφοράς ότι αρκετοί πιστοί προσήλθαν και στο Κοινό Ποτήριο της Θείας Μεταλήψεως.

 

Διαβάστε ακόμα