Αρχιεπίσκοπος: “Η εποχή μας θέλει ενωμένους, για να προχωρήσουμε” (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

«Ο λαός έχει την δύναμη, το περιεχόμενο και την όρεξη να αγωνιστεί και να προχωρήσει. Η εποχή μας θέλει όλους ενωμένους, για να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το θέατρο Πολιτών, όπου βρέθηκε το απόγευμα, για να παραστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Περιστερίου και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος στο θέατρο Πολιτών (Μονής Δαμάστας και Παπαρηγοπούλου, Περιστέρι), από σήμερα έως και τις 5 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος για την υποβολή αιτήματος προκειμένου η Ψαλτική Τέχνη να αναγνωριστεί διεθνώς και να συμπεριληφθεί στον ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO εγκαινιάστηκε το φεστιβάλ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ 2017».

Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, Βουλευτές, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Δήμαρχο που «αγκάλιασε» αυτην την προσπάθεια, ενώ εξέφρασε την χαρά του που ήταν παρών στην εκδήλωση ο άρχοντας Πρωτοψάλτης κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

Αναφέρθηκε στα τάλαντα των ιεροψαλτών και γενικότερα εκείνων που διακονούν την Βυζαντινή μουσική και χαρακτήρισε δικαιολογημένο τον στόχο να αναγνωριστεί ευρύτερα αυτή η προσφορά.

Κατόπιν ο Δήμαρχος Περιστερίου αναφέρθηκε στο «τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου» και δήλωσε αρωγός στο έργο προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, ενώ δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο ένα πορσελάνινο ομοίωμα περιστεριού, το έμβλημα του Δήμου, που είναι, όπως είπε, μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ειρήνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και επεσήμανε ότι το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας δεν είναι έργο ενός ανθρώπου, αλλά συνεργασίας των Αρχιερέων, των Κληρικών και του λαού. «Αν δεν συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε αυτός ο τόπος δεν θα πάει καλά» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «αυτή η δύσκολη εποχή που διανύουμε έχει δείξει ότι ο λαός έχει την δύναμη, το περιεχόμενο και την όρεξη να αγωνιστεί και να προχωρήσει. Η εποχή μας θέλει όλους ενωμένους, για να προχωρήσουμε μπροστά».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Δεμελής.

Στις πέντε ημέρες, από 1 έως 5 Νοεμβρίου, στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΩΝ φιλοξενούνται Συναυλίες με τη συμμετοχή διακεκριμένων Χορωδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Ειδικά αφιερώματα για τους σκαπανείς του χώρου της Ψαλτικής, Επιστημονικά δρώμενα και βραβεύσεις επιφανών εκπροσώπων της εκκλησίας και της ιερής τέχνης του Δαμασκηνού, όπως είναι γνωστή η βυζαντινή μουσική.

Σήμερα συμμετείχαν η Χορωδία Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδος «ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ», υπό τη Διεύθυνση του κ. Γρηγορίου Νταραβάνογλου, Άρχοντος Μαΐστορος της ΜΤΧΕ και η Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Βόλου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ», υπό τη Διεύθυνση των Πρωτοψάλτου κ. Ευστάθιου Γραμμένου (Προέδρου) και Δημητρίου Κατσικλή.

ecclesia.gr

 

Διαβάστε ακόμα