Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Η πατρίδα μας χρειάζεται συνεργασία και κατανόηση”

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

«Η αγάπη, το ενδιαφέρον και η αγωνία για τον άλλο άνθρωπο είναι φάρμακο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 ετών λειτουργίας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθηνών (Κ.ΠΨ.Υ.).

Οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του Κέντρου άρχισαν σήμερα με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας και Ανακαλύπτοντας την Ομορφιά των Ανθρώπων» και θα διαρκέσουν έως τις 26/11/2017. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό, διαδραστικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, στον χώρο του, Ηπείρου 17, Αθήνα.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης. Τους υποδέχθηκε ο Δρ Δημήτρης Καραγιάννης Διευθυντής του Κ.ΠΨ.Υ, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων Μαρία Ηλιοπούλου, αλλά και συνεργάτες του Κέντρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του τόνισε πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε αυτούς τους χώρους και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του Κέντρου υπογραμμίζοντας πως σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, «έχουμε μεγαλύτερη υποχρέωση, γιατί έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουμε πράγματα».
Ανέφερε παραδείγματα από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και μοιράστηκε προσωπικά του βιώματα από την επαφή του με αντίστοιχα Κέντρα και Οικοτροφεία.

Μίλησε για το Ψυχιατρικό Άσυλο της Λέρου που είχε γυριστεί κρυφά ένα ντοκιμαντέρ από το BBC και για την απόφαση να δημιουργήσει η Εκκλησία ένα Οικοτροφείο για να φιλοξενήσει τους τροφίμους, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, «όχι γιατί είχαμε φάρμακα ή χρήματα, αλλά λόγω του περιβάλλοντος, των ανθρώπων που βοήθησαν και την κοινωνία, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν σε άλλα μέρη αντιδράσεις από τις Τοπικές Κοινωνίες για την ίδρυση αντίστοιχων κέντρων». Φέρνοντας ως παράδειγμα ένα ειδικό σχολείο που ετοιμάζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις αντιδράσεις που υπήρχαν από κατοίκους με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση τριών ετών.

«Στα πενήντα αυτά χρόνια θα έχετε διαπιστώσει ότι η αγάπη, το ενδιαφέρον και η αγωνία για τον άλλο άνθρωπο είναι το πρώτο φάρμακο» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «όσα χρήματα και αν δαπανήσουμε, αν έχουμε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τον πλησίον δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα», ενώ έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας τονίζοντας πως «η πατρίδα μας χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία».

Η εκδήλωση άρχισε με Μουσική από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, ενώ καθημερινά θα πραγματοποιούνται διάφορες ομιλίες και διαδραστικά προγράμματα.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε ακόμα