Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τα 105α Ελευθέρια της Αριδαίας (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε η ετήσια μνήμη των πολιούχων αγίων και η 105η επέτειος της απελευθερώσεως της Αριδαίας από τον Τουρκικό ζυγό με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου.
Στον εορτασμό μετείχαν ο Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος και ο ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Την Παρασκευή 3/11 το απόγευμα (17.00) πραγματοποιήθηκε η υποδοχή τμήματος του Τιμίου Σταυρού στην είσοδο του εορτάζοντος ιερού ναού και ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος και Εδέσσης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων, ο οποίος ανέλυσε την έννοια του ζυγού, από χριστιανικής απόψεως. Η αμαρτία, τόνισε, θέτει τους ανθρώπους υπό τον ζυγό της. Ο χρηστός όμως ζυγός των εντολών του Χριστού ελευθερώνει τον πιστό χριστιανό από τον ζυγό της αμαρτίας. Οι άγιοι Νίκανδρος και Ιωαννίκιος, επειδή έθεσαν τους εαυτούς τους κάτω από τον ζυγό του Χριστό, δεν υποτάχθηκαν ούτε στους ανθρώπους, ούτε στον πονηρό, και μένουν εις τους αιώνες ελεύθεροι.

Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία στους δρόμους της πόλεως με την συμμετοχή του ιερού κλήρου, του δημάρχου Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνου και άλλων εκπροσώπων των αρχών.

Το Σάββατο 4/11 το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο οποίος κατά το κήρυγμά του παρατήρησε ότι ο κοινός εορτασμός των πολιούχων αγίων της Αριδαίας με την απελευθέρωσή της δείχνει στον στενότατο σύνδεσμο της Πατρίδας με την Εκκλησία. Στην Ελλάδα δεν νοείται Πατρίδα χωρίς Εκκλησία και Ορθοδοξία χωρίς Ελλάδα. «Αυτό είναι και μία απάντηση σε όλους εκείνους που θέλουν να χωρίσουν το Έθνος από την Εκκλησία· που θέλουν να καταδικάσουν το Έθνος σε διάλυση με αυτόν τον χωρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα του ευσεβούς πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος προσπάθησε να οικοδομήσει την Ελλάδα με βάση την Εκκλησία και τις αξίες της ορθοδόξου πίστεως. Ο Σεβασμιώτατος προέβαλε επίσης προς μίμηση τα παραδείγματα των εορταζομένων αγίων· του μεν αγίου Νικάνδρου και του μαρτυρίου του ως παράδειγμα ομολογίας της πίστεως για τους συγχρόνους χριστιανούς, του δε οσίου Ιωαννικίου, ο οποίος από πολέμιος της Εκκλησίας αναδείχθηκε μέγας ασκητής και υπέρμαχος της πίστεως, ως υπόδειγμα μεταστροφής, μετανοίας και ελπίδας για κάθε σημερινό άνθρωπο. Τέλος, ευχήθηκε να κρατήσουμε ψηλά την δάδα της πίστεως και να φυλάξουμε ως θησαυρό πολύτιμο την φιλοπατρία μας.

Μετά την θεία λειτουργία τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας. Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος τέλεσε την επιμνημόσυνο δέηση στο Ηρώο της πόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε και η κατάθεσις στεφάνων. Τέλος οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς με την συνοδεία τους παρακολούθησαν την καθιερωμένη παρέλαση.

Στις ιερές ακολουθίες, εκτός από τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, μετείχαν κληρικοί συνοδοί των προσκεκλημένων αρχιερέων όπως και κληρικοί άλλων Μητροπόλεων. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κ. Ζουράρις, ενώ την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο πρ. Υπουργός κ. Γ. Καρασμάνης, βουλευτής Πέλλας. Παρέστησαν επίσης η αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Α. Αθανασιάδου-Αηδονά, ο Δήμαρχος Αριδαίας, ο Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Υποστράτηγος Σ. Κεβεντζίδης, ο Αστυνομικός Δ/ντής Πέλλας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου η προσέλευση του πιστού λαού σε όλες τις ιερές ακολουθίες.

Ι. Μ. Εδέσσης
Διαβάστε ακόμα