Δεκαπέντε έτη διακονίας του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου (ΦΩΤΟ)

Την Πέμπτη 23 Νοεβρίου 2017 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, επί τη συμπληρώσει 15ετούς διακονίας του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων  κ. Νεκταρίου. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι Ιερείς που χειροτονήθηκαν από εκείνον, κατά το διάστημα της ποιμαντορίας του στο νησί.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος ανέλυσε την ευχή μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων : “Ἐν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, τοῦ ἀρχιεπισκόπου ἡμῶν… ὃν χάρισαι ταῖς ἁγίαις σου Ἐκκλησίαις ἐν εἰρήνῃ, σῷον, ἔντιμον, ὑγιᾶ μακροημερεύοντα καὶ ὀρθοτομοῦντα τὸν λόγον τῆς σῆς ἀληθείας”. Το πλήρωμα των πιστών εύχεται υπέρ του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας, υπέρ εκείνου που ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού, υπέρ εκείνου που έχει την ευθύνη της διαποιμάνσεως των ανθρώπων, ώστε να τους οδηγήσει, στον Χριστό.  Ακόμη οι πιστοί εύχονται ο Επίσκοπός τους να έχει ειρήνη μέσα στην καρδιά του, ώστε απερίσπαστος να οδηγεί τους ανθρώπους στον δρόμο της σωτηρίας, να είναι σώος, δηλαδή ακέραιος, να είναι έντιμος, όχι με την σημασία της συναλλαγής, αλλά να τιμά την εμπιστοσύνη του Χριστού προς εκείνον, να είναι υγιής και να μακροημερεύει, όχι μονάχα χρονικά, αλλά και πνευματικά, ώστε  όλες οι προσπάθειες και οι στόχοι που έχει θέσει ο Επίσκοπος, να καρποφορήσουν προς δόξαν Θεού. Τέλος το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας εύχεται το σημαντικότερο, ο Επίσκοπος να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας. Όπως το ψωμί διαμοιράζεται σε ένα τραπέζι και άλλος παίρνει περισσότερο, άλλος λιγότερο, σημασία δεν έχει η ποσότητα. Η κάθε μερίδα περιέχει τα ίδια συστατικά του ψωμιού. Έτσι και ο Επίσκοπος “κόβει” ορθώς την Άλήθεια, τον Χριστό δηλαδή και την διαμοιράζει στους ανθρώπους, ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί της αυτής Αληθείας, μέσω των Μυστηρίων και του κηρύγματος. Πολλές φορές όμως ο Επίσκοπος διδάσκει και δια της σιωπής του.

Καταλήγοντας ο π. Θεμιστοκλής ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο  τα έτη του να είναι πολλά και ευλογημένα παρά Θεού Ζώντος και ως άλλος Μωϋσής, να οδηγήσει τις ψυχές που του ενεπιστεύθη ο Κύριος, στην κατά Χριστόν ελευθερία, στη σωτηρία και στη Θέωση.

Ο κ. Νεκτάριος από την πλευρά του ευχαρίστησε πρώτα και πάνω απ’όλους τον Τριαδικό Θεό, την Κυρία Θεοτόκο και τον Άγιο Σπυρίδωνα, που του δίδουν καθημερινά δύναμη, στις έσχατες αυτές ημέρες που ζούμε, τονίζοντας ότι ευχή του είναι ολάκερο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως να σωθεί και να θεωθεί, να αντικρίσει πρόσωπο προς πρόσωπο τον Κύριο της Δόξης και να γευθεί την  ανεκλάλητη χαρά του Παραδείσου και του Ανεσπέρου Φωτός, μέσα στην κοινωνία των Αγίων μας.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τόσο τον Ιερό Κλήρο, όσο και τον ευλογημένο λαό της Ιεράς Μητροπόλεως για την αγάπη τους, τις προσευχές τους και τον συν-προβληματισμό τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας χειροθέτησε τον μεν Ιερομόναχο π. Καλλίνικο εκ Παλαιοκαστρίτσης, εις Αρχιμανδρίτη, τον δε π. Κωνσταντίνο Μάζη εις Πρωτοπρεσβύτερο.

 

Ι. Μ. Κερκύρας

Διαβάστε ακόμα