Εσπερινός Εγκαινίων στο Λαγκαδά από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (ΦΩΤΟ)

Με αισθήματα χαράς και με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε το εσπέρας της 7ης Νοεμβρίου ε.έ., ο Εσπερινός των Εγκαινίων του Ιερού Ναού των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας Λαγκαδά, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού έγινε η κατάθεσις των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων, τα οποία και εναποτέθηκαν εις την Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος, ενώ παράλληλα ετέθη και εις προσκύνηση και το Σεπτό Λείψανο του Αγίου Νήφωνος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, χειροτόνησε τον Άγιο Ακάκιο, Επίσκοπο της ιστορικής Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Κατά την  διάρκεια του πολυαρχιερατικού Εσπερινού, παρέστησαν συνχοροστατούντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ.κ Χρυσόστομος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωροπού κ.κ. Κύριλλος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σαλώνων κ.κ. Αντώνιος, Θερμών κ.κ. Δημήτριος και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος, καθώς επίσης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Παρέστησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ.  Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης,  ο Καθηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, ο Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Πανοσ. Αρχιμ. π. Πλάτων Κρικρής, ο οποίος και αφιέρωσε εις τον Ιερό Ναό μία Εικόνα της Βαπτίσεως τους Κυρίου, η οποία και αποτελεί  οικογενειακό του κειμήλιο, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, πολλοί ιερείς, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Μονών της επαρχίας μας.

Μεταξύ του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος που προσήλθαν κατά την Ακολουθία του Εσπερινού, ήταν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης ως επικεφαλής των Αρχών του Τόπου, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, καθώς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας κ. Φίλλιπος Πουγιούτας και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Οικονόμου.

Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του στην Μητρόπολη μας, ενώ παράλληλα επεσήμανε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με το έργο που επιτελείται δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή μεγάλη δοκιμασία της πείνας». Επεσήμανε, επίσης, ότι «είμαστε ευγνώμονες διότι πάντοτε ανταποκρίνεστε στην κλήση και την παράκλησή μου και μεταφέρετε στον λαό μας τα μηνύματα της καρδίας σας και τα βιώματα της ποιμαντικής σας μέριμνας».

Εν συνεχεία του λόγου του αναφέρθηκε στον νέο Ναό της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο οποίος  αφιερώνεται εξ ολοκλήρου εις τους νέους και τα παιδιά, και μέσα σε αυτόν θα υπάρχει η πλήρης εφαρμογή της κατηχήσεως αλλά και η γνωριμία των νέων με την Λειτουργική Ζωή και τα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας, ενώ εξέφρασε και την φιλοδοξία του, ώστε στο περίβολο χώρο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα παιδιά, όπου εκεί θα μπορούν να έχουν έναν τόπο πλήρους απασχολήσεως μέσα από δράσεις και αθλοπαιδιές.

Αύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, θα κορυφωθούν οι εόρτιες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, επ’ ευκαιρία της Επετείου της συμπληρώσεως 1037 ετών από της Ιδρύσεως της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και των 50 ετών από την επανίδρυση της Μητροπόλεως Λαγκαδά, με τις Ακολουθίες του Όρθρου και των Εγκαινίων του Ιερού Ναού των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και  εν συνεχεία με την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τις οποίες θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα