Εσπερινός του Αγίου Χρυσοστόμου στην Ι. Μ. Αιτωλίας (ΦΩΤΟ)

Του Σωκράτη Ψιλιά 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπήρξε μια μοναδική και ανεκτίμητη για την Ορθοδοξία προσωπικότητα. Είναι ο Χρυσορήμων Άγιος που επισφράγισε με την πορεία του ολόκληρη την Εκκλησία αλλά και την κοινωνία. Είναι ο Άγιος όπου μόνο στα συγγράμματά του να εντρυφήσει κανείς βρίσκει μοναδικές απαντήσεις για πολλά ζητήματα.

Παρά ταύτα όμως, οι Ναοί οι οποίοι στην Ελλάδα τιμώνται στο όνομά του είναι ελάχιστοι. Ένας από τους ελάχιστους βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι ένας ενοριακός Ναός σε μία γραφική κωμόπολη στην Αιτωλοακαρνανία , το Κάτω Κεράσοβο το οποίο και εορτάζει τη μνήμη του Αγίου πανηγυρικά.

Αφ εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο αρχιερατικός επίτροπος Ιθάκης πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστόδουλος Τριλιβάς, ο οποίος κήρυξε και τον θεἰο λόγο, συμπαραστατούμενος από  τον τέως αρχιερατικό επίτροπο Μακρυνείας, πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μυζήθρα, τον αιδεσιμότατο π. Σπυρίδων Ιωάννου, εφημέριος Αγίου Φιλίππου Γραμματικούς και νυν αρχιερατικό επίτροπο Μακρυνείας, τον αιδεσιμότατο π. Χριστοφόρο Αγγελή, εφημέριο Αγίας Παρασκευής Γαβαλούς, τον αιδεσιμότατο π. Απόστολο Ψαρά, εφημέριος Αγίας Παρασκευής Τριχωνίου, τον αιδεσιμότατο π. Νεκτάριο Καττή εφημέριο Αγίου Νικολάου Μεσάριστας, καθώς και τον αιδεσιμότατο π. Χρυσοβαλάντη Παπασπύρο, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λεπενούς, οποίος ξεκίνησε την ιερατική του πορεία από την ενορία του Κάτω Κερασόβου. Τους χορούς των Ιεροψαλτών πλαισίωσαν ο πρωτοψάλτης κύριος Ανδρέας Ζαγάνας και ο λαμπαδάριος κύριος Ιωάννης Μανδρούκας,  με καλλίφωνους ψάλτες από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Ιδιαίτερη τιμή στην πανήγυρη ήταν η παρουσία του δημάρχου Αγρινίου κυρίου Γεωργίου Παπαναστασίου καθώς και των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής ενότητας Μακρυνείας και της τοπικής ενότητας Κάτω Κερασόβου.

Στον λιτό αλλά πολύ κατανοητό λόγο του ο π. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στον βίο και την προσωπικότητα του εορτάζοντος Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου καθώς και στην τιμή που οφείλουμε στους Αγίους μας αλλά και την ωφέλεια που λαμβάνουμε.

Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους της κωμοπόλεως, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου υπό τη διεύθυνση του κυρίου Βασιλείου Κονίδα και στη συνέχεια οι πολύ δραστήριες κυρίες-μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Κερασόβου δεξιώθηκαν όλους τους παρισταμένους στα γραφεία του συλλόγου.

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα