H εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ι. Μ. Βελγίου (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα τίμησε η Ιερά Μητρόπολις Βελγίου την εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στις Βρυξέλλες.

Με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό που τιμάται επ’ ονόματι των Ταξιαρχών τελέστηκαν ο Μεγάλος Εσπερινός το εσπέρας της 7ης Νοεμβρίου και ο Πανηγυρικός Όρθρος με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την κυριώνυμο ημέρα της εορτής.

Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό προσκόμισε λειψανοθήκη με τεμάχια ιερών λειψάνων που πρόσφατα δωρήθηκε στην Μητρόπολη Βελγίου και εφεξής θα φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου τελέστηκε η ετήσια πανήγυρις της ιστορικής ενορίας των Αρχιστρατήγων στις Ixelles, της πρώτης ελληνικής ενορίας που ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες.

Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ο οποίος μίλησε για την ορθόδοξη θεολογία περί των Αγγελικών δυνάμεων και τη συμβολή τους στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της 11ης Νοεμβρίου, η οποία αποτελεί εθνική αργία για το Βέλγιο για το τέλος του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, απαριθμώντας μια σειρά σημαντικών γεγονότων που πραγματοποιήθηκαν κατά την ημέρα αυτή. Η ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτου Βελγίου κυρού Αιμιλιανού, χειροτονίες βοηθών επισκόπων αλλά και η Μοναχική Κουρά του ιδίου, το έτος 1989 από τα χέρια του τότε Μητροπολίτου Φιλαδελφείας και νυν Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, τελέστηκε και πάλι Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ως είθισται την πρώτη Κυριακή μετά την 8η Νοεμβρίου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου περιστοιχιζόμενος από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας υπήρχε απευθείας αναμετάδοση από το πρώτο κανάλι της Φλαμανδικής τηλεοράσεως.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη, η οποία αποτελεί ευαγγέλιο και χρυσό κανόνα για τη χριστιανική ζωή. Μετά την απόλυση, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες, τους ιερείς και τους ψάλτες που λάμπρυναν την πανήγυρη, αναφέρθηκε στην τηλεοπτική κάλυψη της πανηγύρεως λέγοντας χαρακτηριστικά: Στη φετινή πανήγυρη μας είχαμε τη χαρά να μεταφέρουμε τον πλούτο της ορθόδοξης παράδοσης και της λατρευτικής μας ζωής στους Φλαμανδούς αδελφούς μας. Ανοίξαμε τις πόρτες μας και μοιράσαμε από τον θησαυρό της λατρείας μας στους αλλόδοξους αδελφούς μας.”

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και χορούς από όλη την Ελλάδα τους οποίους παρουσίασαν μέλη επτά πολιτιστικών συλλόγων των Βρυξελλών.

Στην φετινή πανήγυρη παρέστησαν η Ελληνίδα Πρέσβης στο Βέλγιο κα Ελευθερία Γαλαθιανάκη, Σύμβουλοι της Ελληνικής Πρεσβείας, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι των διαφόρων Δήμων των Βρυξελλών, ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Ζαχαριάδης και ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού στο Βέλγιο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών και πλήθος κόσμου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Βελγίου

Διαβάστε ακόμα