Η ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας στους νοσούντες (ΦΩΤΟ)

Προσκεκλημένος της οργανωτικής Επιτροπής του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ογκολογίας ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος έκανε την εναρκτήρια διάλεξη του Συνεδρίου.
Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα: «Η ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας στους νοσούντες».
Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα στις 3-5 Νοεμβρίου 2017. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και τη συμμετοχή των Ογκολογικών Νοσοκομείων Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», Α.Ο.ΝΑ. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ». Τη διοργάνωση ανέλαβαν επίσης το Επιστημονικό Συμβούλιο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ» και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να παρουσιασθούν όλες οι καινούργιες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας που εφαρμόζει η σύγχρονη Ογκολογία καθώς επίσης και όλες οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Εκ μέρους των διοργανωτών, τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δρ. Μιχαλολιάκου-Θεοδώρου Χριστίνα (MD, PhD), Συντονίστρια Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος & Ιατρείου Χρόνιου Πόνου ΕΑΝΠ “Μεταξά”. Η κα Μιχαλολιάκου εξέφρασε τις ολόθερμες και εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα, ο οποίος, αφενός, ως Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και αφετέρου ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, για να μοιρασθεί με όλους τους προσκεκλημένους ομιλητές και συνέδρους τις γνώσεις και τις πλούσιες εμπειρίες του.
Ξεκινώντας την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε αρχικά τις ευχές της Εκκλησίας για την επιτυχία της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης. Κατά την καλοδομημένη εισαγωγή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των προνοιακών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας καθώς και στις σχέσεις της με την Πολιτεία, προκειμένου να καταστεί σαφής η διαφοροποίηση του κοινωνικού της έργου μέσα στους αιώνες.
Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος επικέντρωσε την ομιλία του στη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας, στα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησής της, στην οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων προχωρώντας σε μια επισκόπηση στο σύνολο της προνοιακής δραστηριότητας της Εκκλησίας της Ελλάδας, με τη χρήση στατιστικών και γραφημάτων, που έχουν ληφθεί από σύγχρονη έκδοση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.
Σχετικά με την καταγραφή των δράσεων της Εκκλησίας στον τομέα της υγείας παρουσίασε λεπτομερώς τις καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσουν οι κατά τόπους Μητροπόλεις, κάνοντας αναφορά στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις Μεσογαίας, Σπάρτης, Θηβών και Λεβαδείας, Λαρίσης, Δημητριάδος, Γλυφάδος, Πειραιώς, Φθιώτιδος, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Σιατίστης, Ρόδου, Σερρών, Σύρου, Καλαβρύτων και Αιγειαλείας, Κερκύρας και Παξών, Μεσσηνίας, Μυτιλήνης και Φιλίππων κ.α, περιγράφοντας το πολυεπίπεδο έργο που επιτελούν στην «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», την δευτερογενή πρόληψη, αλλά και την τριτοβάθμια περίθαλψη.
Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας είναι πολύπλευρο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δραστηριοποίηση για την ανάπτυξη της κοινωνικής προστασίας προς τις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με ειδικές δυνατότητες, οι φυλακισμένοι και οι αποφυλακισθέντες, οι μετανάστες και πρόσφυγες, οι ναρκομανείς, οι αλκοολικοί, οι άστεγοι αλλά και οι κακοποιημένες γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Εκκλησία, ως φορέας παροχής προνοιακών υπηρεσιών, είναι ακόμα «ζωντανή» και αντιλαμβάνεται τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη του αρρώστου για αίμα, η Εκκλησία έχει αναπτύξει μια προσπάθεια με σκοπό να παρακινήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Σε πολλές Μητροπόλεις έχουν συσταθεί Γραφεία Αιμοδοσίας, που συντονίζουν σήμερα, σε συνεργασία με τα τοπικά νοσοκομεία, τις προσπάθειες εθελοντικής αιμοδοσίας σε ενοριακό επίπεδο.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου κ. Ιερωνύμου για την ίδρυση θρησκευτικής υπηρεσίας μέσα στα νοσοκομεία σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους ασθενείς, τους συγγενείς και, βεβαίως, το προσωπικό. Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος «Αν και κάτι τέτοιο στη χώρα μας δεν έχει μπει ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Αμερική, η θρησκευτική υπηρεσία των νοσοκομείων είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία στηρίζει τους ασθενείς πνευματικά και ηθικά και δεν περιορίζεται στον άχαρο ρόλο «της παροχής στήριξης σε πολύ δύσκολες καταστάσεις για τη ζωή του ασθενούς».
Τέλος παρουσίασε τον ρόλο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως στην προσπάθεια που γίνεται από την Εκκλησία ώστε οι κληρικοί να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα που έχουν σχέση με τους σύγχρονους τρόπους και μεθόδους στήριξης των ασθενών και των φροντιστών τους, την εθελοντική διακονία και την εξειδίκευση των νοσοκομειακών εφημερίων στην αντιμετώπιση της ασθένειας και του πόνου, καθώς επίσης και τη στήριξη των πενθούντων.
Κλείνοντας ανέφερε με συντομία την καινούργια Ποιμαντική και Εκπαιδευτική δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως προς τον πάσχοντα άνθρωπο με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» προκαλώντας το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις των παρακολουθούντων συνέδρων.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου μίλησε εγκάρδια ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, για την παρουσία του στην εκδήλωση, μεταφέροντας ταυτόχρονα τα ευγνώμονα συναισθήματα όλων των ανθρώπων που διακονούν στο χώρο της υγείας για τις μέχρι τώρα ευεργεσίες της Εκκλησίας και τη φροντίδα που αποδίδει προς τον ασθενούντα συνάνθρωπό μας.
Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Αθηναγόρα συνόδευσαν ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος, το τακτικό μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος πανοσ. αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης, επιστημονικός συνεργάτης της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου και εντεταλμένος εφημέριος στο Γενικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο Γ.Ο.Ν.Κ. «οι Άγιοι Ανάργυροι» Κηφισιάς, καθώς επίσης και ο ιερολογιώτατος διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου π. Ιωάννης Ράπτης.
Ι. Μ. Ιλίου
Διαβάστε ακόμα