“Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων”του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Εσφιγμένου

Του Αρχιμ. Βαρθολομαίου, Καθηγουμένου της Ι. Μ. Εσφιγμένου

Από σήμερα (ενώ στο Άγιο Όρος μετά από 13 ημέρες) ξεκινά μια περίοδος προετοιμασίας στην Εκκλησία μας για την μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Χριστού. Σ’ αυτήν την περίοδο η Εκκλησία καλεί κάθε άνθρωπο ελεύθερα και με απλότητα, λέγοντάς του: «εμείς τώρα νηστεύουμε, αν θες έλα κι εσύ μαζί»!

Αυτό το κάλεσμα γίνεται με αγάπη και διάθεση για αγώνα, βάζοντας ως «έπαθλο» τον Χριστό. Να γίνουμε μέτοχοι του Χριστού, να Του προσφέρουμε τον δικό μας αγώνα και την δική μας προσπάθεια, δείχνοντας ότι Τον θέλουμε στην ζωή μας ως Σωτήρα και Λυτρωτή!

Η νηστεία δεν είναι ο περιορισμός μόνο του φαγητού, αλλά ο έλεγχος όλων των αισθήσεων, τι θα φάμε, τι θα σκεφτούμε, τι θα δούμε, πώς θα μιλήσουμε. Καθαρισμός της ψυχής μας με την εξομολόγηση και αγώνας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις τού πνευματικού, χωρίς υπερβολές.

Δεν είναι εύκολη αυτή η προσπάθεια, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτη. Έρχεται και η χάρη του Θεού που ενισχύει τον αγώνα και την προσπάθεια!Βασική προϋπόθεση όλων είναι η ελεύθερη επιλογή και όχι το ζόρι, γιατί «πρέπει»!

Νηστεύω, αγωνίζομαι όχι γιατί «πρέπει», αλλά γιατί το θέλω, είναι επιλογή μου! Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας, η ελεύθερη επιλογή!

Ας ακούσωμε την προτροπή της μητέρας μας Εκκλησίας… Αν θέλεις έλα μαζί μας! Ο κοινός αγώνας έχει ομορφιά! Καλή Σαρακοστή και με υγεία να φθάσουμε τα Άγια Χριστούγεννα!

Διαβάστε ακόμα