Πολυαρχιερατικός εσπερινός για τη μνήμη των Νεαπολιτών Αγίων (ΦΩΤΟ)

Μέσα σε κλίμα ιδιαιτέρως λαμπρό και μεγαλοπρεπές η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως τίμησε τη μνήμη των Νεαπολιτών Αγίων.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Ιωάννη, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο υποδέχτηκε τα χαριτόβρυτα λείψανα των Αγίων που ευλογητικά περιβάλλουν τη Μητρόπολη. Ακολούθησε η τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού, ενώ ο Ιερός Ναός κατακλύζονταν από τους πιστούς που συνέρρεαν, για να γίνουν μέτοχοι στη χαρά του εορτασμού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος, στη μεστή ομιλία του, υπογράμμισε το θάρρος, το γενναίο φρόνημα, την πιστότητα της αγάπης στο Χριστό που επέδειξαν οι εορταζόμενοι νεομάρτυρες και κάλεσε τους πιστούς να αποδείξουν την τιμή στο πρόσωπο των Αγίων δια της μιμήσεως.

Ο Συναξαριστής παραδίδει για τον άγιο Γεώργιο το Νεαπολίτη: Ο Άγιος Γεώργιος ήταν Ιερέας και καταγόταν από τη Νεάπολη της Μικράς Ασίας, που τούρκικα λέγεται «Νέβ Σεχήρ». Διέπρεπε σαν εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νεάπολη «ἐν αληθεία καὶ οσιότητι καί δικαιοσύνη, πορευόμενος εν πάσαις ταις εντολαις καί δικαιώμασι του Κυρίου άμεμπτος».

Κατά το 1797 μ.Χ. προσκλήθηκε από τους χριστιανούς του χωρίου Μαλακωτή να ιερουργήσει, αναπληρώνοντας τον εφημέριο τους, που τον καταδίωκαν οι Τούρκοι. Ο ιερέας Γεώργιος ευχαρίστως δέχτηκε και αναχώρησε για το χωριό. Ξαφνικά όμως, κοντά στη θέση «Κόμπια-Ντερέ», συνελήφθη από εξαγριωμένους βοσκούς Τούρκους, οι όποιοι τον λήστεψαν, τον βασάνισαν και τελικά τον αποκεφάλισαν.

Το Λείψανο του Νεομάρτυρα Γεωργίου ανακομίσθηκε «σώον καί ακέραιον καί αφθαρτον καί πληρες οὐρανίου ευωδίας καί χάριτος», μετά από εμφάνισή του «εν οράματι εις τινα γυναικα χήραν, ευλαβη καί φοβουμένην τόν Θεόν». Αρχικά φυλάχθηκε στην κατοικία του συνεφημερίου του, Νεοφύτου, και μετά τον θάνατό του στον ενοριακό ναό της Νεαπόλεως. Εκεί το προσκύνησαν και «οι αείμνηστοι Μητροπολιται Καισαρείας Παϊσιος, Κλεόβουλος καί Ἰωάννης, οἵτινες τακτικως ήρχοντο εις Νεάπολιν καί ἐθαύμαζον και ωμολόγουν τήν χάριν την οποίαν έλαβεν παρά Θεού, αναδειχθείς θαυματουργός».

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μ.Χ., το Ιερό Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα (με την ευκαιρία της ανταλλαγής των πληθυσμών, το 1924 μ.Χ.), από τον τότε εφημέριο Νεαπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο.

I. M. Νεαπόλεως

Διαβάστε ακόμα