Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κίτρους Γεωργίου (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου εόρτασε τα Ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

  Κατά το Εορτολόγιο της Εκκλησίας μας, την ημέρα αυτή τελείται η Ανακομιδή του ι. λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

  Όπως κάθε χρόνο, ο εορτασμός έλαβε χώρα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργἰου Νέας Περιστάσεως Κατερίνης.

  Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου και του εορτάζοντος οικείου Ιεράρχου κ. Γεωργίου.

  Τον θ. λόγο κήρυξε θεολογικότατα και εμπνευσμένα ο Σχοροστατών Αρχιερεύς Πειραώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο, χαρακτηρίζοντας τον μάρτυρα ως τον κατεξοχήν ελεύθερο άνθρωπο.

  Τους χορούς πλαισίωσαν μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως και της Χορωδίας των φοιτητών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικολογίας Δημητρίου Μανούση.

  Καθώς, όπως είπε, ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που έχει βρει στη ζωή του την Αλήθεια, που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Και τον Χριστό μπορούν να τον ομολογήσουν και να μαρτυρήσουν γι’ αυτόν μόνον οι πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι, όπως ήταν οι μάρτυρες. Γι’ αυτό και η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, συνέχισε, είναι εξαιρετικά επίκαιρη στην εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από σύγχυση και ταραχή, καθώς λείπει η Αλήθεια. Ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά σκιές της αλήθειας, αλλά όχι την Αλήθεια, δηλαδή τον Χριστό.

  Τέλος, απηύθυνε εκ μέρους όλων τις ευχές του στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Γεώργιο.

  Την κυριώνυμη ημέρα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, τελέστηκε ο Όρθρος στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος.

  Στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Συμπροσευχήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος (Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης).

  Τον θ. λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο της εορτής και στις προεκτάσεις του στην καθημερινή μας ζωή, απευθύνοντας τις εόρτιες ευχές όλων προς τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο.

  Τους χορούς πλαισίωσαν μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητών βυζαντινής μουσικής Λαζάρου Τζορμπατζίδη και Νικολάου Φακαλή.

  Πλήθος κόσμου είτε συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες, είτε πέρασε από το Επισκοπείο να ευχηθεί στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη. Μεταξύ αυτών οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Ι. Μ. Κίτρους 

Διαβάστε ακόμα