Αγρυπνία για τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Ιερά Αγρυπνία επί τη Εορτή του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ετελέσθη το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου ε.έ., εις το φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της περιοχής του Ηρακλείου Λαγκαδά.

Των Ιερών Ακολουθιών, οι οποίες ετελέσθηκαν κατά την Αγιορείτικη Τάξη και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τα αναλόγια του Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους, ο χορός των Πατέρων εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος και ο Βυζαντινός χορός της Μητροπόλεως «ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλή τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο.

Στην ομιλία του προς πολυπληθές εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων παρευρέθη και ο Βουλευτής του Σύριζα Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της μορφής του σήμερα τιμωμένου από την Αγία μας Εκκλησία Οσίου Πορφυρίου, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι, «η μεγάλη συνάντηση στην ζωή του κάθε ανθρώπου είναι η αυτή με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος συναντήσει τον Θεό, Τον γνωρίσει και Τον πιστέψει αληθινά, τότε στο σταυροδρόμι της ζωής του ανακαινίζεται και γίνεται καινούργιος, ανανεώνοντας τις υπαρξιακές του καταβολές και γενόμενος άνθρωπος του ουρανού και άνθρωπος του Θεού, όπως υπήρξε και ο Άγιος Πορφύριος ο οποίος αφιέρωσε την ζωή και το είναι του, στον Θεό».

»Το να μπορέσει κάποιος να συνδέσει την ζωή του με την ζωή του Θείου Θελήματος αυτό είναι ένα κατόρθωμα. Το να ζει κανείς με το Θέλημα του Θεού είναι μεγάλο επίτευγμα και να αφιερώνει κανείς την ζωή του στον Θεό αυτό είναι μία πράξη ηρωισμού, μία πράξη η οποία καταργεί το εγώ, καταργεί την εγωιστική συμπεριφορά και στην θέση της τοποθετεί την συμπεριφορά της υπακοής προς το Θείο Θέλημα» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά για να συμπληρώσει αναρωτώμενος, «Πόσοι άνθρωποι κάνουνε υπακοή στο θέλημα του Θεού; Πόσοι από εμάς έχουμε την απλότητα που είχε ο πατήρ Πορφύριος ο οποίος με καρτερία και υπομονή δεχόταν τον πόνο των ανθρώπων, συμπαραστεκόταν στην δοκιμασία τους και προσευχόταν συνεχώς δια πάσης ψυχής θλιβομένης και δοκιμαζομένης; Ο Όσιος Πορφύριος εβίωνε την Χάρη του Κυρίου και ζούσε για τον Θεό και αφού ζούσε για τον Θεό, πλησίαζε κοντά Του και αναπαυόταν πνευματικά».

»Δεν μπορούμε εύκολα να πορευθούμε τον δρόμο της Αληθείας, τον δρόμο που οδηγεί στην Σωτηρία, τον δρόμο Ιησού Χριστού, διότι αφήνουμε τον εαυτό μας και πέφτει στις πολλές και ποικίλες παγίδες οι οποίες παγιδεύουν την καθημερινότητα μας».

Καταλήγοντας τον λόγο του υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η μίμηση της ζωής των Αγίων είναι ένα απόκτημα πολύ σημαντικό για τον καθένα από εμάς, γιατί μιμούμενοι τους Αγίους, μιμούμεθα την εν Χριστώ Ζωή και όταν μιμούμεθα την εν Χριστώ Ζωή, κινούμεθα μέσα στην Ευλογία του Θεού, μέσα στην Αγάπη του Θεού, μέσα στην Πνευματική πανδαισία των Θείων Δωρημάτων».

Προ της Απολύσεως της Ιεράς Αγρυπνίας, διαβάστηκαν τα κόλλυβα του σήμερα τιμωμένου Οσίου Πορφυρίου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους προσήλθαν και μετείχαν προσευχιτικός καθ΄ όλη την διάρκεια των Ακολουθιών, προτρέποντας τους, να μελετούνε τις Διδαχές του Οσίου Πορφυρίου, ο οποίος πλησίασε πραγματικά και αφιέρωσε ουσιαστικά την ζωή του Θεό, βιώνοντας την αληθινή έννοια του Χριστιανού, η οποία και αποτελεί και το βασικό ζητούμενο για την ζωή του καθενός μας.

ΠΑΤΗΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα