Αγρυπνία προς τιμήν των Αγίων Πορφυρίου και Ιακώβου στην Χαλκίδα (ΦΩΤΟ)

Το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου 2017, στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία με αφορμή την μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και την πρόσφατη αναγραφή στο Αγιολόγιο της Αγίας μας Εκκλησίας, του Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου ασκητού.

Στην Ιερά Αγρυπνία προσήλθαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ και Κορίνθου κ. Διονύσιος, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με συλλειτουργούς ιερείς και διακόνους της Πόλεως, με προεξάρχοντα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Νικόδημο Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Τους ύμνους της ακολουθίας των Αγίων έψαλλε θαυμάσιος Χορός Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Κυριάκου Στάντζου, Λαμπαδαρίου του Ι. Ναού Αγίου Λουκά Πατησίων Αθηνών.

Κατά την διάρκεια της αγρυπνία πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ι. Ναό, αφού οι δύο νεοφανείς Άγιοι είναι ιδιαιτέρως λαοφιλείς και ο λαός του Θεού αισθάνεται μία έντονη «οικειότητα» για τα πρόσωπά τους.
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο εκφράζοντας τις δοξολογίες του προς τον Κύριο για τις μεγάλες στιγμές, που από την Δευτέρα βιώνει η αγία μας Εκκλησία και ιδιαίτερα η Νήσος μας και η Τοπική μας Εκκλησία, με την αναγραφή στο Αγιολόγιο, του Οσίου Ιακώβου του νέου.
Αναφέρθηκε, ακόμη, σε περιστατικά του βίου του Οσίου Ιακώβου, τον οποίοαξιώθηκε να γνωρίσει προσωπικά, μαζί και με τον άγιο Κορίνθου κ. Διονύσιο, στις επισκέψεις του στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Β. Εύβοια.

Επίσης, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους άλλους δύο Μητροπολίτες για την παρουσία τους, τον άγιο Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό και τον άγιο Κορίνθου κ. Διονύσιο, ο οποίος προεξήρχε της Θείας Ευχαριστίας.

Ευχαρίστησε ακόμη, τους πιστούς που κυριολεκτικά κατέκλεισαν τον Ι. Ναό και συμμετείχαν σ’ αυτή την μεγάλη χαρά της Τοπικής μας Εκκλησίας και συγκεντρώθηκαν κλήρος και λαός της καθέδρας της Ι. Μητροπόλεως να δοξολογήσουν τον Θεό για αυτή την τόσο μεγάλη δωρεά.

Θερμές ήταν οι ευχαριστίες του προς τον Προϊστάμενο π. Συμεών για την συχνή τέλεση Ιερών Αγρυπνιών και τους Εφημερίους του Ι> Ναο΄θυ, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες κυρίες για την άρτια διοργάνωση όλων αυτών των λατρευτικών εκδηλώσεων.

Συνεχάρη, ακόμη, την Χορωδία για την εξαιρετική απόδοση των ύμνων και μάλιστα επαίνεσε την συμμετοχή σ’ αυτήν νέων και ιδίως μικρών μαθητών, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους και είναι η απάντηση σε όσους λανθασμένα υποστηρίζουν ότι οι νέοι μας δν επιθυμούν και δεν συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ως κατευόδιο ευχήθηκε μέσα από την καρδιά του σε όλους «και στα δικά σας!», δηλαδή, να μιμηθούν όλοι τον βίο των Οσίων και να αγιάσουν.

Στη συνέχεια, ο άγιος Κορίνθου κ. Διονύσιος ευλόγησε τα κόλλυβα προς τιμήν των Οσίων και εξέφρασε και αυτός με την σειρά του ευχαριστίες για την πρόσκληση να παραστεί σε αυτή την πανηγυρική αγρυπνία και στην χαρά της Τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς όπως είναι γνωστό προέρχεται από αυτήν εδώ την Μητρόπολη την οποία διακόνησε από αρκετές θέσεις επί τριάντα συναπτά έτη προ της χειροτονίας του σε Επίσκοπο και είχε και εκείνος προσωπική γνωριμία με τον Όσιο Ιάκωβο.

Μετά το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας, η ποποία μεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως, όλοι οι παρευρισκόμενοι πιστοί έλαβαν ευλογίες και κεράσματα που με πολλή αγάπη και φροντίδα είχαν προετοιμάσει οι εθελοντές και εθελόντριες του Ι. Ναού.

Φωτογραφίες: Σταύρος και Νίκος Καλαφάτης
Παρασκευή Σπυροπούλου

I. M. Χαλκίδος

Διαβάστε ακόμα