Ανησυχία της Δ.Ι.Σ. για τη σχισματική Εκκλησία της “Μακεδονίας”

Συνήλθε χθες και σήμερα η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Δεκέμβριο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη χθεσινή και σημερινή Συνεδρία:

Πρώτον ασχολήθηκε με το Ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Βουλγαρίας περί της αποφάσεώς της να καταστεί «Μήτηρ Εκκλησία» της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, περί του οποίου ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ.

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τα προγράμματα των εορτασμών της ιεράς μνήμης του Αγίου Φωτίου (6.2.2018), προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυριακής της Ορθοδοξίας (25.2.2018). Κατά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όρισε ως ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο.

Αποφασίσθηκε τα «Δίπτυχα» του έτους 2019 να αφιερωθούν στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του οικονομικού έτους 2018, τον οποίο υπέβαλε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).

Τέλος, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Δ.Ι.Σ. ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι. ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

   Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη Συνεδρία της 14ης Δεκεμβρίου λήγοντος έτους, εξ αφορμής του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας, ασχολήθηκε με την απόφαση αυτής  να αποδεχθεί στις 29 Νοεμβρίου 2017 το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας της «Μακεδονίας» και να αναλάβει  ρόλο «μητρός Εκκλησίας» εκείνης.

Κατόπιν αυτού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία Της για το γεγονός της επεμβάσεως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την ενέργεια αυτή σε δικαιοδοσία άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή της Εκκλησίας της Σερβίας, πράξη η οποία αντίκειται στους Ιερούς Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας, παραθεωρεί το κανονικό δικαίωμα και τον υπερέχοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενδέχεται να αποτελέσει απαρχή δυσχερών εξελίξεων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εύχεται να επικρατήσει σύνεση και η απόφαση της Αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας να μην οριστικοποιηθεί τελικώς.

 

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαβάστε ακόμα