Εσπερινός Ονομαστηρίων Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασιλείου (ΦΩΤΟ)

Μέσα στο πανευφρόσυνο κλίμα του Αγίου Δωδεκαημέρου, η πόλη του Παραλιμνίου στο ελεύθερο τμήμα της επαρχίας Αμμοχώστου, συμπανηγυρίζει μαζί με ολόκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο, τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τη μνήμη ενός εκ των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας, του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Ουρανοφάντορος του Μεγάλου.

Η πνευματική όμως αυτή χαρά, είναι διπλή για την τοπική εκκλησία καθώς την ημέρα αυτή άγει τα σεπτά ονομαστήριά του και ο οιακοστρόφος αυτής, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017 τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου, με τη συγχοροστασία των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμαθούντος κ. Νικολάου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως.

Το ιερό αναλόγιο λάμπρυναν οι ιεροψάλτες της πόλης του Παραλιμνίου και άλλοι φιλόμουσοι διακονούντες τη ψαλτική τέχνη.

Παρέστησαν οι αξιότιμος Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, έντιμος Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ο Υπαστυνόμος κ. Γιάννης Καπνουλλάς ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, ο Υπαστυνόμος κ. Γιάννης Καπίλλας ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, μέλη διαφόρων επιτροπών της Μητροπόλεως και οργανωμένων τοπικών φορέων και συλλόγων και αρκετοί πιστοί.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, σχηματίστηκε πομπή προς το συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως όπου τελέστηκε η ακολουθία της κοπής της Βασιλόπιττας.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου άφησαν τις Επισκοπές όπου διακονούν και θέλησαν να γίνουν κοινωνοί της πνευματικής αυτής χαράς, αλλά και τους παρισταμένους κληρικούς της ιεράς Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε επίσης τον Δήμαρχο της πόλης κ. Θεόδωρο Πυρίλλη και τους άλλους εκπροσώπους των αρχών για την συνεχή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ όλων για όλη την επαρχία Αμμοχώστου κατεχόμενη και ελεύθερη αλλά και τη συμπαράσταση στο έργο της Μητροπόλεως. Εξέφρασε επιπλέον την ευχή και ελπίδα ” σύντομα λαός και κλήρος του Θεού να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις εκκλησίες μας και να πάμε με την καρδιά και το νου και τη ψυχή αναπτερωμένα στα κατεχόμενα μας που θα πάψουν πλέον να καλούνται κατεχόμενα και έτσι με αυτό τον τρόπο να πάψουμε να αισθανόμαστε την πίεση και καταπίεση της δουλείας του τόπου μας”.

Εκ μέρους των παρισταμένων Αρχιερέων το λόγο έλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος ο οποίος τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους η παρουσία τους σήμερα στην Μητρόπολη Κωνσταντίας για την εορτή του Μεγάλου Βασιλείου και τα ονομαστήρια του ποιμενάρχου της. Ευχήθηκε όπως ο Κύριος ” του χαρίζει χρόνια πολλά και ευλογήμενα με υγεία και πολλή δύναμη, ώστε να συνεχίσει το πλούσιο πνευματικό έργο, να δίνει δύναμη, υπομονή και ελπίδα στον λαό σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες μέρες που διέρχεται ο τόπος και είθε ο Θεός να τον αξιώσει να ηγηθεί της επιστροφής στη γη της επαγγελίας, την πόλη της Αμμοχώστου αλλά και όλα τα σκλαβωμένα χωριά της μητροπολιτικής του περιφέρειας”.

Έπειτα εψάλη ο πολυχρονισμός του εορτάζοντος Μητροπολίτου, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων Αρχιερέων, του ιερού κλήρου και του λαού.

Διαβάστε ακόμα