Η εορτή του Αγ. Θεοφυλάκτου Αχρίδος στη γενέτειρά του την Χαλκίδα (ΦΩΤΟ)

Την τελευταία ημέρα του χρόνου, 31η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας, μεταξύ άλλων Αγίων, τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοφυλάκτου, Αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, μεγάλου ερμηνευτή των Θείων Γραφών, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος, αποτελώντας λαμπρό καύχημα και αγλάϊσμα Της, όπως και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας, συγκαταλεγόμενος στη χορεία των Ευβοέων Αγίων.
Η Τοπική Εκκλησία τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη του, την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, όπως κάθε χρόνο, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, με την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, και συλλειτούργησαν αρκετοί Κληρικοί της Πόλεως, στους οποίους προέστη ο εορτάζων Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου.
Ο π. Θεοφύλακτος έλαβε το όνομά του προς τιμήν του εορτάζοντος Αγίου, αφού ο Σεβασμιώτατος έχει την ευλογημένη συνήθεια να ονομάζει τους μοναχούς και Ιερομονάχους της Τοπικής Εκκλησίας, κατά την ώρα της μοναχικής τους Κουράς, από τον κατάλογο των Ευβοέων Αγίων, ώστε να τιμώνται και να γίνονται περισσότερο γνωστοί οι Άγιοι του Τόπου μας.
Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα πρόσωπα, τα οποία η Εκκλησία τιμά την Κυριακή μετά τη Γέννηση του Χριστού, τον δίκαιο Ιωσήφ, τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο και τον Προφητάνακτα Δαυΐδ, αλλά και τον Άγιο Θεοφύλακτο, ως ερμηνευτή των θείων Γραφών, ενώ ευχήθηκε με θερμούς λόγους και στον εορτάζοντα πνευματικό του υιό π. Θεοφύλακτο, ο οποίος διακονεί ευόρκως την Αγία Εκκλησία.
Στην Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχε πλήθος χριστιανών, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά των Κατηχητικών της Ενορίας, τα οποία τραγούδησαν, μετά το «Δι’ ευχών», τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα, έψαλλαν οι Χοροί των Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού, υπό την διεύθυνση των κ. Γεωργίου Γερογιάννη – Προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας  και κ. Στυλιανού Καραβά.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για την Ιστιαίας, προκειμένου να προεξάρχει στην εξόδιο Ακολουθία της Παρασκευής Παπασταμούλου, πιστής χριστιανής, η οποία εκοιμήθη μετά από βραχεία ασθένεια.
Ι. Μ. Χαλκίδος
Διαβάστε ακόμα