Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την γενέτειρα του Οσίου Πορφυρίου (ΦΩΤΟ)

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος 

Να συνδυάζουν την πνευματική καλλιέργεια με την αγάπη προς τον συνάνθρωπο κάλεσε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Αλιβέρι, γενέτειρα του Οσίου Πορφυρίου, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας με αφορμή την χθεσινή εορτή του Οσίου.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάνης, Βουλευτές, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αατυνομίας, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καρυστίας για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Οσίου Πορφυρίου. Μίλησε για την γνωριμία του με τον Άγιο λέγοντας πως «όσοι είχαμε την χαρά να τον γνωρίσουμε βλέπαμε πως ο απλός αυτός μοναχός ήταν μια πηγή δύναμης» και τόνισε πως «κοινό χαρακτηριστικό των αγίων είναι η αγάπη προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο».

Επεσήμανε, επίσης, ότι κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται πως σημασία έχει να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου και να μην σε ενδιαφέρει τι λένε οι ιερείς και οι άγιοι, ενώ υπάρχουν κάποιοι άλλοι που ισχυρίζονται ότι πρέπει απλώς να ασκείς τα πνευματικά σου καθήκοντα και να μην ενδιαφέρεσαι για τον διπλανό σου. «Χρειάζεται, όμως, προσπάθεια και στις δύο αυτές κατευθύνσεις» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται η καλλιέργεια του εαυτού μας και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Πώς μπορούμε να λέμε ότι αγαπάμε τον Θεό αν δεν αγαπάμε τον άνθρωπο; Είναι απαραίτητα και τα δύο, όπως για παράδειγμα, ο αετός έχει ανάγκη και τα δύο φτερά για να πετάξει».

Κάλεσε, άλλωστε, τους πιστούς να καλλιεργήσουν τα χαρίσματά τους για το κοινό καλό και συμφέρον επισημαίνοντας ότι «ο Θεός έδωσε στον καθένα μας τάλαντα και μας είπε ότι πρέπει να τα αυξήσουμε, όχι, όμως, για προσωπικό συμφέρον, γιατί αυτό είναι αίρεση, αλλά για να τα προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους.

Έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα υπογραμμίζοντας ότι «μας λείπουν τα πρότυπα. Μας λείπει το όραμα. Η ζωή έχει γίνει δύσκολη και το πρόσωπο ευτελίζεται και όταν ευτελίζεται γίνεται εμπορεύσιμο. Το μήνυμα, όμως, έρχεται από τη ζωή των Αγίων. Να δει ο καθένας μέσα του. Να μην ψάχνουμε ποιος φταίει αλλά να βρούμε πώς θα διορθώσουμε αυτό το λάθος. Προσπαθούμε να ρίξουμε ο καθένας το βάρος στον άλλο, αλλά ο Άγιος Πορφύριος μας έλεγε πως ο καθένας από εμάς έχει ευθύνες και υποχρεώσεις».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «ο Άγιος Πορφύριος να μας φωτίζει και να μας στηρίζει στις δυσκολίες της ζωής μας».

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και μίλησε για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου και για την συγκίνηση στα πρόσωπα των πιστών.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ecclesia.gr

Διαβάστε ακόμα