Το Ρέθυμνο εόρτασε την Πολιούχο του Αγία Βαρβάρα (ΦΩΤΟ)

Για μία ακόμη φορά στην ιστορία του, το Ρέθυμνο τίμησε με λαμπρότητα και ευγνωμοσύνη την Πολιούχο και Προστάτιδά του Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα με την αθρόα προσέλευση των ευσεβών κατοίκων του στον περίπυστο Ιερό Ναό της, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.

Στο Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, το εσπέρας της Κυριακής 3ης Δεκεμβρίου 2017, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο, και συγχοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, πλαισιούμενοι από πολλούς Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Ειρηναίο για την ευγενική αποδοχή της προσκλήσεώς του να παραστεί και να προεξάρχει του Πανηγυρικού Εσπερινού.

Το πρωΐ της Δευτέρας 4ης Δεκεμβρίου 2017 τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο, και τον οικείο Επίσκοπο Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ο Παν. Αρχιμ. Ιωάννης Κουφουδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων, και ο συνοδεύων τον Σεβασμιώτατο κ. Ανδρέα, Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελχισεδέκ Αμπελικάκης. Ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα για την τιμητική παρουσία του στην Πανήγυρη της Πολιούχου του Ρεθύμνου, καθώς και όλους όσοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό της για να της εκφράσουν, για μία ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη τους για την προστασία και τις ευλογίες που επιδαψιλεύει στην πόλη τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα και ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, το οποίο είχε προσφέρει ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, με την συμμετοχή των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών της πόλεως, τιμητικού αγήματος του 547 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, των Εθελοντών και Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλήθους πιστών.

Ακολούθησε, στο παρακείμενο στον Ναό της Πολιούχου του Ρεθύμνου γραφείο του Συλλόγου Παντοπωλών, ο καθιερωμένος για την Προστάτιδά τους Αγία Βαρβάρα Αγιασμός και Τρισάγιο των κεκοιμημένων μελών του από τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς.

Κατά το έθιμο, προσφέρθηκαν από μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού λουκουμάδες σε όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς που πανηγύρισαν και έλαβαν μέρος στην Ιερά Λιτανεία.

Έτσι ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πολιούχο του Ρεθύμνου Αγία Βαρβάρα, με την οποία η πόλη και οι πολίτες της έχουν άρρηκτη πνευματική σχέση ευχαριστίας και τιμής για την αέναη αρωγή της Αγίας.

Ι. Μ. Ρεθύμνης

Διαβάστε ακόμα