Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά (ΦΩΤΟ)

Του Σωκράτη Ψιλιά, Θεολόγου Μ. Α. – Φιλολόγου

Τον πληγωμένο αετό της Εκκλησίας μας, τον ευαίσθητο ποιητή και πατέρα, τον ένα από τους Τρεις Ιεράρχες και προστάτες της παιδείας. Τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο μας καλεί σήμερα να εορτάσουμε η Αγία μας Εκκλησία. Να εορτάσουμε, να ευφρανθούμε και εμπνευστούμε από το ιερό του παράδειγμα και τα σεβάσμια έργα τα οποία μας άφησε ως παρακαταθήκη.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό, κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Ο πατέρας του ήταν ο επίσκοπος Ναζιανζού Γρηγόριος, την εποχή που η Εκκλησία επέτρεπε τον γάμο των Επισκόπων. Η μητέρα του ήταν η Αγία Νόννα η οποία έδωσε στο παιδί της αληθινή παιδεία και χριστιανική μόρφωση. Ανατράφηκε με μεγάλη θρησκευτικότητα και γι’ αυτό αγάπησε πολύ την πίστη του και θέλησε να τη βοηθήσεις μ’ όλες του τις δυνάμεις. Σκέφτηκε όμως ότι για να τη βοηθήσει αποτελεσματικά πρέπει να μορφωθεί. Πήγε λοιπόν να πραγματοποιήσει το σκοπό του στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Στην Αθήνα γνωρίσει και τον Μέγα Βασίλειο. Μαζί θα γίνουν εν δυνάμει ασκητές στο εκκλησάκι του Αγίου Αριστείδη στο Λυκαβηττό. Σημειώνει ο ιερός συναξαριστής του ότι έγιναν καί οι δύο σημαντικοί επειδή γνώρισαν μόνο τρείς δρόμους στην Αθήνα. Τον δρόμο προς το πανεπιστήμιο, το δρόμο προς την Εκκλησία και το δρόμο προς το σπίτι τους. Όταν γύρισε, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Ναζιανζό. Το 378 τον κάλεσαν στην Κωνσταντινούπολη, γιατί είχε επικρατήσει ο Αρειανισμός και η ορθόδοξη πίστη κινδύνευε να καταποντιστεί. Ελάχιστους ορθοδόξους βρήκε ο Γρηγόριος στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά η ευγλωττία του και δύναμη του λόγου του βοήθησαν και ενθουσίασαν τους ακροατές του, που κάθε μέρα γίνονταν και περισσότεροι. Η μεγάλη σοφία, η σύνεση και η θεία πνοή που χαρακτήρισαν του λόγους του έγιναν αιτία να ονομαστούν θεολογικοί, γι’ αυτό ακριβώς και ο ίδιος ονομάστηκε Θεολόγος. Έγινε αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και έλαβε μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου το σοφό και διαυγές πνεύμα του έδωσε σπουδαίες συμβουλές και κατευθύνσεις. Αργότερα αποσύρθηκε στην Αριανζό σε μόνωση και ησυχία, όπου και πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Στον Άγιο Γρηγόριο οφείλουμε την ελεύθερη παιδεία για την οποία τόσο σκληρά πάλεψε.

Στο Αγρίνιο εόρτασε ιδιαίτερα λαμπρά και πανηγυρικά ο ενοριακός Ναός του Αγίου Γρηγορίου στην περιοχή του Πάρκου. Αφ εσπέρας τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Προεξήρχε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος, οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο με τη συμμετοχή ιερέων από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Στην πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία του ο σεβαστός Πρωτοσύγκελος αναφέρθηκε στον όρο «θεολόγος» και στη σύνεση με την οποία η Εκκλησίας μόνο σε Τρεις πατέρες απένειμε τον τίτλο αυτόν. Αναφέρθηκε επίσης στη σύγχρονη εποχή και στις απαντήσεις που μας δίδει μέσα από τα πατερικά του έργα ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Την δε πρωία της εορτής τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του ιεροδιακόνου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου π. Στυλιανού Σωτηρόπουλου. Ο νέος πρεσβύτερος, ο οποίος είναι έγγαμος, 26 ετών και απόφοιτος του εκκλησιαστικού Ι.Ε.Κ. Πατρών,κατάγεται από γνωστή και ευσεβή οικογένεια του Αγρινίου. Η κατά σάρκα μητέρα του Λαμπρινή είναι ανηψιά των μακαριστών και λαμπρών κληρικών π. Χριστοδούλου, π.Παμφίλου και π. Σπυρίδωνος Παπαγιάννη, ιεροκηρύκων της αδελφότητος θεολόγων «Ο Σωτήρ». Στην προσλαλιά του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμή να τον χειροτονήσει, ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον εξομολόγο του αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Μπρέσιακα, τη σύζυγό του που αν και γνωρίζει τις δυσκολίες που βιώνει σήμερα μία ιερατική οικογένεια δέχθηκε να σηκώσει μαζί με τον νέο Ιερέα το Σταυρό αυτό. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεβύτερο π. Χρήστο Παπαχρήστο, αρχιερατικό επίτροπο Αγρινίου και προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, για τον ένα χρόνο που υπηρέτησε ως Διάκονος κοντά του.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας μίλησε καρδιακά μέσα από τα έργα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου σχετικά με το μεγαλείο της Ιερωσύνης. Αναφέρθηκε στη σεμνότητα, την ευλάβεια και την θυσιαστική προσφορά την οποία οφείλει ο Ιερέας προς το ποίμνιό του. Συνεχάρη τον νέο Ιερέα γιατί αν και γνωρίζει ότι για πολύ καιρό θα είναι άμισθος δέχθηκε να χειροτονηθεί. Συνεχάρη και την πρεσβυτέρα για την απόφασή της να γίνει πρεσβυτέρα. Ζήτησε ταπεινά συγγνώμη για την πολλές φορές άσχημη και σκανδαλώδη συμπεριφορά των Ιερέων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προέτρεψε και απαίτησε από όλους τους δασκάλους καθηγητές την επόμενη Τρίτη που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών να εκκλησιασθούν όλα τα σχολεία της μητροπολιτικής περιφέρειας του. Και αν δεν το κάνουν τα σχολεία να το κάνουν οι γονείς ως ελάχιστο όφλημα στους προστάτες της παιδείας.

Πλήθος κόσμου συνέρευσε στο Ναό για συμπροσευχηθεί και να ευχηθεί στον νέο Ιερέα να έχει μία αγαστή διακονία. Το Δήμο Αγρινίου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Νικόλαος Γκρίζης.

 

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα