Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Φουστανελά στην Προεδρική Φρουρά (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Φουστανελά στην Προεδρική Φρουρά.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την ακολουθία της καθιέρωσης του εικονοστασίου – προσκυνηταρίου του Αγίου Γεωργίου. Στην συνέχεια κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στον τρόπο που χτίζονταν οι ναοί από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια και φθάνοντας μέχρι σήμερα εξήρε το εκκλησιαστικό ήθος και την παράδοση που ήταν ορατά ακόμη και στον τρόπο που οικοδομούνταν οι ναοί όσο μικροί κι αν ήταν. «Στον άνθρωπο δεν είναι τόσο ουσιαστικό το εξωτερικό, αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που κρύβεται εσωτερικά» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στα εκκλησάκια και στις μονές επί τουρκοκρατίας, αλλά και στην ενδυμασία της εποχής τονίζοντας πως «η φουστανέλα είναι ένα σύμβολο του αγώνα και της απόκτησης της ελευθερίας».

Εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του για την σημερινή ημέρα που αφιερώνεται ένα προσκυνητάριο του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στην Προεδρική Φρουρά δηλώνοντας πως αυτό μας δίνει εσωτερική δύναμη. Συνεχάρη όσους συνέλαβαν την ιδέα και όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία του και ευχήθηκε ο λαός να συνεχίσει να δείχνει αυτό που θέλει και αυτό για το οποίο αγωνίζεται.

Κατόπιν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε πως η σημερινή ημέρα εκπέμπει πολλά μηνύματα. «Μηνύματα που αφορούν και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το Έθνος μας. Είπατε Μακαριώτατε, ότι ο τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, η Χριστιανική Διδασκαλία, είναι εκείνη που καθιέρωσε την αρχή σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να πράττουμε όχι τόσο αυτό που μας επιβάλλεται, αλλά πολύ περισσότερο εκείνο, το οποίο πραγματικά πιστεύουμε, εκείνο που πραγματικά έχουμε κάνει συνείδηση. Και το λέω αυτό γιατί οφείλω να διευκρινίσω πως η επιλογή του Προστάτη της Προεδρικής Φρουράς, του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, δεν οφείλεται μόνο στην ευζωνική του περιβολή. Αυτό είναι το ένα. Και θα ΄λεγα μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα δικά σας λόγια, ότι είναι η «εξωτερική πλευρά». Ο λόγος, ο βαθύτερος λόγος, είναι το ίδιο το παράδειγμα του Νεομάρτυρος του Αγίου Γεωργίου που, όποιος εντρυφήσει στον τρόπο του μαρτυρίου του, αντιλαμβάνεται ότι συμβολίζει την αφοσίωση του ανθρώπου στο πιστεύω του. Ο Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε ακριβώς επειδή δεν δέχθηκε να αλλάξει το πιστεύω του, δεν δέχθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. Τούτο για την Προεδρική Φρουρά έχει τεράστια σημασία, γιατί δείχνει αυτό που πάντοτε η Προεδρική Φρουρά, από τότε που συστάθηκε ως σήμερα, πράττει».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ι. Α. Α.

 

Διαβάστε ακόμα