Φθιώτιδος: “Μετάνοια είναι ελπίδα, αφοσίωση στην αγάπη του Χριστού” (ΦΩΤΟ)

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Κυριακή Μετά τα Φώτα 14 Ιανουαρίου.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την Ευαγγελική περικοπή ωμίλησε περί Μετανοίας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Ο Χριστός αδελφοί μου εστάλη από τον Ουρανό, έγινε άνθρωπος για να φέρει τον παράδεισο στη γη. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να οικοδομήσει κάτι καινούργιο πρέπει να καταλύσει το παλαιό και ο θάνατος και η κατάργηση της παλαιάς ζωής έρχεται μόνο δια της μετανοίας.

Το μετανοείτε του Χριστού είναι καθημερινή προτροπή για όλους μας. Η Εκκλησία μας δεν είναι μόνο χώρος αγίων αλλά και αμαρτωλών μετανοούντων. Κανένας δεν μπορεί να διώξει τους αμαρτωλούς από την Εκκλησία, διότι η Εκκλησία είναι θεραπευτήριο ψυχών.

Για πολλά πράγματα, ιδιαίτερα στη σημερινή ζωή μας, είναι απαραίτητη η μετάνοια. Και τι είναι τελικά αδελφοί μου μετάνοια; Φόβος; Δικαστηριο;

Μετάνοια είναι ελπίδα, αφοσίωση στην αγάπη του Χριστού και πορεία καινούργιας ζωής. Μετανοώ σημαίνει αλλάζω πορεία ζωής, αλλάζω νου, αλλάζω συναίσθημα. Είναι ανωφελή κάθε προσπάθεια μας για αλλαγή, άνευ μετανοίας.

Ο Χριστός δίδει πάντα ελπίδα, κουράγιο και αγάπη στους ανθρώπους που αποφασίζουν να αλλάξουν ζωή. Χρειάζεται αυτογνωσία για να μπορέσουμε να πορευθούμε εν μετανοία.

Η μετάνοια φέρνει ελπίδα και αποκατάσταση της συνειδήσεως μας απέναντι στο Θεό».

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας εψάλη το τριετές μνημόσυνο του αειμνήστου Ενορίτου Νικολάου Χαρίση, ο οποίος εκοιμήθη νέος και  δια τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχηθηκε ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του στους κόλπους του και  στους γονείς, τη σύζυγο και τα παιδιά του να δίδει κουράγιο και παρηγοριά.

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα της Ενορίας, σε μια όμορφη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού, παρουσία των Ιερέων, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των Ιεροψαλτών, των μελών του Φιλοπτώχου ταμείου και πολλών Ενοριτών.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού και Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση της εκδηλώσεως αυτής, η οποία αποπνέει ιερότητα, πνευματικότητα και πνεύμα παραδοσιακότητος, διατηρώντας τους δεσμούς της Ενότητος της Ενορίας.

« Η Εκκλησία μας αδελφοί μου δίδει ευχάριστες ευκαιρίες, όπως αυτή σήμερα και ευτυχώς που υπάρχει η Εκκλησία μας, διότι όλα γύρω μας απελπίζουν και η κατάσταση της κοινωνίας μας αλλά και η ανασφάλεια που νιώθουμε. Η Ενότητα μας είναι η μεγάλη μας δύναμη, την οποία πρέπει να επιδιώκουμε. Προσευχή χρειάζεται, να μένουμε ενωμένοι εν τη Εκκλησία και να παρουσιάζουμε την εμμονή μας εις την παράδοση και εις τις εθνικές μας αξίες. Καλή και ευλογημένη Χρονιά»!, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώατατος.

Την εκδήλωση ομόρφυνε ακόμη περισσότερο    χορωδία των Ιεροψαλτών, πρωτοστατούντων του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημητρίου Μαντέ και του Λαμπαδαρίου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ, οι οποίοι συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, έψαλλαν παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια.

Τα πλούσια εδέσματα της Εκδηλώσεως ετοίμασαν με πολύ αγάπη οι κυρίες του Εκκλσησιατικού Συμβουλίου και του Φιλοπτώχου ταμείου.

Το φλουρί έτυχε η Θεολόγος κ. Δήμητρα Σερέτη,  Πρεσβυτέρα του Εφημερίου του Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Λαμίας, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτου Σερέτη, στην οποία  εκ μέρους του Ναού,  ο π. Νεόφυτος προσέφερε ως ευλογία μία ασημένια εικόνα της Παναγίας και ένα ψυχωφελή βιβλίο.

 

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα