Ο εορτασμός του Αγίου Αντωνίου στα Άνω Πατήσια (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε στις 16 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας.

Μαζί του τέλεσαν τον Εσπερινό ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Πανοσιολογιώτατοι και Αιδεσιμολογιώτατοι Ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και Ιερείς από τις πλησίον του Ιερού Ναού Ενορίες.

Παρευρέθησαν ακόμη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων κ. Εύα Κοντοσταθάκου, ο Πρόεδρος του Πέμπτου Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Διονύσιος Αδαμόπουλος, ο Διοικητής της Τροχαίας Αττικής κ. Νικόλαος Σπανουδάκης και ο Διοικητής Τροχαίας Αθηνών κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Αττικής κ. Γεώργιος Μαριδάκης με μέλη του Δ.Σ., καθηγητές και δάσκαλοι των σχολείων της Ενορίας μας, καθώς επίσης και πλήθος ευλαβών προσκυνητών, που με βαθειά κατάνυξη και συγκίνηση από τις πρώτες πρωινές ώρες συνέρρεε στον πανηγυρίζοντα Ναό αποδίδοντας την ανάλογη τιμή και ευλάβεια προς τον εορτάζοντα Άγιο Αντώνιο, Μέγα Καθηγητή και Ασκητή της Ερήμου.

Ακολούθως, τον θείο λόγο κήρυξε o Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ασκητή της ερήμου, που κατόρθωσε με την ασκητική ζωή του να διατηρήσει ακέραιη την εικόνα του Θεού, επειδή έγινε ο «πολιστής της ερήμου, ευδρομούντων αλείπτης, κανών αρετής ακριβέστατος». Μακριά από τη βουή της πόλης μετέτρεψε μια γη διψώσα, σε χώρα που αναπηδούσε το Ύδωρ της ζωής, ο Κύριος ημών. Την έρημο τη μετέτρεψε σε παράδεισο ψυχής, διότι ετήρησε το κατ’ εικόνα αλώβητο. Ο Άγιος Αντώνιος καλλιέργησε μέσα του την ελευθερία και την αγάπη και αφού κατέστη κοινωνός αυτών των αρετών, βοήθησε όσους τον ακολούθησαν να οικοδομίσουν την εικόνα του Θεού μέσα τους. Δεν βρίσκεται μακριά από μας, γιατί εξακολουθεί να μας προπονεί στην καθημερινότητά μας και να μας οδηγεί να συγκροτήσουμε μέσα μας την εικόνα του Θεού. Να είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε εκείνο που μας πονά, αλλά πάντα ενθυμούμενοι ότι θα έχουμε την αγάπη που αφειδώλευτα χάρισε ο Θεός στους ανθρώπους με την Ανάστασή Του.

Εν συνεχεία, ο προϊστάμενος του Ιερού Ενοριακού Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης εξέφρασε τη χαρά του στον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και του ευχήθηκε να είναι τα έτη του πολλά και καρποφόρα, ενώ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την εμπιστοσύνη και τιμή προς το πρόσωπό του. Ακόμη εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαιτέρως τους δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και κατά την διάρκεια της πανηγύρεως, βοήθησαν τα μέγιστα την Ενορία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του θεάρεστου σκοπού της απόδοσης της πρέπουσας τιμής προς τον Άγιο, η παρουσία του οποίου είναι ζωντανή στον Ναό και προσδιορίζει τη ζωή των πιστών.

Συνακόλουθα, στην Ιερά Παράκληση του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου και Καθηγητή της Ερήμου, που τελέστηκε παραμονή της εορτής του,  παρατηρήθηκε εντυπωσιακή συρροή πιστών, αποστέλλοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα της ζωντανής παρουσίας του Χριστού στη ζωή μας και της δύναμης της Ορθοδοξίας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε ανήμερα της Εορτής του Αγίου ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου και πλειάδος κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέφερε ότι ο Χριστός μετά την Ανάληψή του έστειλε τους Αποστόλους να γίνουν μάρτυρες με το λόγο και την ίδια τη ζωή τους. Μετά την περίοδο των διωγμών εμφανίστηκε το κίνημα του Μοναχισμού ως αντίσταση στην εγκοσμίκευση. Ο Άγιος Αντώνιος υπήρξε ο πρώτος μοναχός υπήρξε, ο οποίος, αφού διέθεσε τα υπάρχοντά του, έφυγε για την Έρημο για να γίνει μάρτυρας. Κάποτε ο Μέγας Αθανάσιος ζήτησε από τον Άγιο Αντώνιο να διασχίσει την Αλεξάνδρεια και τότε οι άνθρωποι μόνο που έβλεπαν τη μορφή του κατανοούσαν ποια είναι η αληθινή πίστη. Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος μας προέτρεψε να γίνουμε μάρτυρες του Χριστού μέσα από τη ζωή μας και το παράδειγμα του Αγίου Αντωνίου να εισέλθει στις καρδιές μας «Ἔσεσθε μοι μάρτυρες, ἕως ἐσχάτων τῆς γῆς».

Ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριο και τον συνεχάρη για το πολύπλευρο έργο του και με τη σειρά του ευχήθηκε η χάρη του Αγίου Αντωνίου να πρεσβεύει στις δυσκολίες και στην καθημερινότητά μας.

Το απόγευμα της Εορτής τελέσθηκε Μεθέορτος Εσπερινός και κτητορικό μνημόσυνο εις ανάπαυσιν των ψυχών των αοιδίμων κτητόρων, ανακαινιστών, δωρητών και ευεργετών και των Ιερατευσάντων και Διακονησάντων της Ενορίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνού μετά πλειάδος κληρικών.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Εφεστίου Εικόνος του Ναού και εν συνεχεία τελέσθηκε Ιερά Παράκληση του Οσίου Αντωνίου.

Τους Βυζαντινούς χορούς διηύθηναν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πολιούχου Αθηνών, κ. Γεώργιος Δεμελής, καθηγητής του Ενοριακού μας Παραρτήματος  της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Α.Α. και ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου κ. Βασίλειος Γεωργούδης μετά των ιεροψαλτών του Ναού μας.

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Πανηγύρεως πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική εθελοντική ποιμαντική δράση της Ενορίας, αυτή της εγγραφής υποψηφίων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», καθώς και συλλογή φαρμάκων για τον Κοινωνικό Φαρμακείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστἠσουμε όλους όσους συμμετείχαν στις παραπάνω δράσεις αποδεικνύοντας έμπρακτα την ενοριακή συνείδηση και την ανιοδιοτελή προσφορά τους στον αδελφό – συνάνθρωπο.

Εκ του Ναού

Διαβάστε ακόμα