Τα Ονομαστήρια του Επισκόπου Χριστουπόλεως Μακαρίου (ΦΩΤΟ)

Με κατάνυξη και σεμνότητα εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου στην Ταλλίνη της Εσθονίας, ημέρα που άγει τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής της Εσθονίας.

Ο Θεοφιλέστατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως Ταλλίνης. Παρόντες ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τάρτου κ. Ηλίας, εκπρόσωπος της τοπικής Ιεράς Συνόδου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, ο οποίος απουσίαζε στη Νότια Εσθονία, η Γερόντισσα από τη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, μοναχή Θεοφίλη, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Εσθονία κ. Μαρία Καρνούτσου, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής των Λουθηρανών, κληρικοί και πιστοί από το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Θεοφιλέστατος στο λόγο του αναφέρθηκε στη ζωή και τη διδασκαλία του Αγίου Μακαρίου, τονίζοντας την πνευματική του προσφορά στη Θεολογία της Εκκλησίας και στον Ορθόδοξο Μοναχισμό, ενώ προέτρεψε τους πιστούς να επιδιώκουν στη ζωή τους να έχουν πρώτα το Χριστό και μετά την υγεία τους. «Γιατί αν έχουμε υγεία και δεν έχουμε Χριστό δεν έχουμε τίποτα. Αν όμως έχουμε το Χριστό, ακόμη κι αν δεν έχουμε την υγεία μας,η χαρά και η ειρήνη δεν θα φύγουν από την ψυχή μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τάρτου κ. Ηλίας προσφώνησε τον εορτάζοντα Ιεράρχη με θερμούς λόγους αναφερόμενοςστην προσφορά του στη Θεολογία και την κατήχηση της Τοπικής Εκκλησίας. «Ευχαριστούμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο» είπε «διότι μερίμνησε για την μικρή Εκκλησία της Εσθονίας, ώστε ένα από τα καλύτερα στελέχη του Πατριαρχείου να έρθει στην Εσθονία και να προσφέρει, για όσο χρειαστεί, τις δυνάμεις του για την αναμόρφωση και πρόοδο της Τοπικής Εκκλησίας. Θεωρούμε τον Επίσκοπο Μακάριο ένα από τους μεγαλύτερους Θεολόγους της εποχής μας γι’ αυτό εμείς οι Αρχιερείς όταν είμαστε δίπλα του δεν αισθανόμαστε ως συμμαθητές του αλλά ως μαθητές του. Πάντα μαθαίνουμε και πάντα διδασκόμαστε. Τον ευχαριστούμε για όλα». Εκ μέρους μάλιστα του Προκαθημένου κ. Στεφάνου και της Ιεράς Συνόδου προσέφερε στον εορτάζοντα Επίσκοπο ένα σταυρό ευλογίας για να ευλογεί το λαό του Θεού.

Μετά τη λειτουργία ακολούθησε κέρασμα και αμέσως πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Θεοφιλεστάτου με το τίτλο: «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου», το οποίο μεταφράστηκε στα Εσθονικά από την αδελφότητα της Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου. Το βιβλίο παρουσίασαν η Γερόντισσα Θεοφίλη, ο π. Αλέξανδρος Σεράπικ, η κ. Ίνγκα Χεαμάγκι, ενώ το συντονισμό τηε βιβλιοπαρουσίασης είχε ο κ. Ταράσιος Τόλπτ.

Εκκλησία Εσθονίας

 

Διαβάστε ακόμα