Θεσσαλονίκης: “Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία” (ΒΙΝΤΕΟ)

Με λαμπρότητα τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά ο μέγας αγιασμός για την ημέρα των Θεοφανείων, ενώ ακολούθησε στις 11.00 το πρωί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο Θερμαϊκό, στην Λεωφόρο Νίκης, από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Τον σταυρό έπιασε ένα 28χρονος αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη, ο Παρασκευάς Γαρέλλας, ο οποίος εργάζεται στην Αθήνα και είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού. «Είναι ευλογία Θεού» είπε ο κ. Γαρέλλας εκφράζοντας τα συναισθήματα του και παράλληλα ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που έπεσε στα νερά για να πιάσει τον Σταυρό και η πρώτη που τα κατάφερε.

Στις θρησκευτικές τελετές για την ημέρα των Θεοφανείων την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ μεταξύ αυτών που παρέστησαν ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Το μήνυμα ότι η “Μακεδονία είναι Ελλάδα” έδωσαν κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων ο μητροπολίτης Άνθιμος και η ΥφΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Την αντίθεσή του με τα συλλαλητήρια για το θέμα, εξέφρασε ο Γιάννης Μπουτάρης

Το μήνυμα ότι η «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία» έδωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μιλώντας κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων και λίγο πριν τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Θερμαϊκό.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, σεβόμεθα τις απόψεις των άλλων όταν είναι συμφέρουσες για αυτούς, αλλά όχι μόνο γι αυτούς, αλλά πρέπει να είναι προηγουμένως και για μας» ανέφερε ο κ. Άνθιμος και προσέθεσε «είμεθα διατεθειμένοι να την υπερασπιστούμε (σσ τη Μακεδονία) με τρόπους ειρηνικούς, μέσα στα πλαίσια που καθορίζονται από τις συνεννοήσεις και τις συμφωνίες που κάνουν τα μεγάλα κράτη, αλλά που κατά επανάληψη δεν θα αλλάζει ότι Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία και Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα». Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ένα συλλαλητήριο από την Εκκλησία της Ελλάδος και ότι η διάσπαση και τα πολλά συλλαλητήρια δεν βοηθούν την επιτυχία του θέματος.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή του αγιασμού των υδάτων, έδωσε και αυτή το μήνυμα ότι «η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

«Είναι αλήθεια ότι το Σκοπιανό έρχεται από το παρελθόν, είναι αυτό ένα από τα εθνικά θέματα που απασχολούν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Είμαστε σε μία διαπραγμάτευση η οποία φαίνεται ότι κάνει βήματα. Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και ο Πάνος ο Καμμένος, και ως αρχηγός του κόμματος αλλά και ως υπουργός Άμυνας, και εγώ η ίδια ως υπουργός Μακεδονίας Θράκης πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα αυτό για δικούς του σκοπούς, και επομένως θα δώσουμε τη μάχη μας» δήλωσε η κ. Κόλλια Τσαρουχά. Παράλληλα ευχήθηκε να πάνε όλα καλά, τονίζοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο υπάρχουν ακόμα πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πατάνε πάνω σε αυτό το θέμα, προσπαθώντας για μικροπολιτικούς λόγους να δημιουργήσουν τις δικές τους εντυπώσεις. «Η Μακεδονία είναι ελληνική, είναι Ελλάδα. Να είναι ήσυχοι οι πολίτες ότι Μακεδονία, Θράκη και Ορθοδοξία θα είναι μπροστά αυτή τη χρονιά» προσέθεσε η κ. Κόλλια Τσαρουχά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, από την πλευρά του, εξέφρασε την αντίθεσή του στη διοργάνωση συλλαλητηρίων για το θέμα της Μακεδονίας, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Άνθιμου είπε: «Ούτε εγώ ούτε ο μητροπολίτης εκφράζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας, ούτε την χαράσσουμε. Εγώ ξέρω ένα πράγμα, ότι πρέπει με τους γειτόνους μας να έχουμε καλές σχέσεις». Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για 21 Ιανουαρίου είπε: «Σαφώς διαφωνώ και έχω πει μάλιστα και ορισμένες κακές λέξεις για τα συλλαλητήρια. Γιατί αυτά τα συλλαλητήρια δεν εκφράζουνε την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί ο καθένας να σηκώνεται και να τσιρίζει και να φωνάζει στις πλατείες και στους δρόμους. Δεν ξέρω τι θα προκύψει, πάντως μπαίνουμε σε μία φάση τέτοια όπου υπάρχει μία διαδικασία στις 19 Ιανουαρίου. Έχει ανακοινωθεί ότι έχουνε συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας Δεν μπορεί σε μία τέτοια φάση να υπάρχουν τέτοιες ακραίες αντιλήψεις με συλλαλητήρια και τέτοια. Τα Σκόπια δεν κάνουν συλλαλητήρια».

Μία 7χρονη και ένας 14χρονος έπιασαν τον Σταυρό στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Μία 7χρονη και ένας 14χρονος έπιασαν τον σταυρό κατά τον αγιασμό των υδάτων στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Το πρωί το δημοτικό κολυμβητήριο στο Πανόραμα οι ιερείς έριξαν δύο σταυρούς, ενώ 62 κολυμβητές, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες, βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν έφηβοι και ενήλικες, ενώ στη δεύτερη πήραν μέρος μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια από τις Ακαδημίες του δημοτικού κολυμβητηρίου, αλλά και νεαροί δημότες. Από την πρώτη ομάδα τον σταυρό έπιασε για έκτη φορά στη ζωή του ο 14χρονος Δημήτρης Στεφάνου, ενώ στους μικρούς κολυμβητές πιο γρήγορη αναδείχτηκε για πρώτη φορά ένα κορίτσι, η 7χρονη Σταματία Νούτσου. Και οι δύο κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, αλλά και από μια εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου, την οποία προσέφερε στους νικητές ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων.

Παραδοσιακά Θεοφάνεια στο Ασβεστοχώρι

Ταυτόχρονα στο Ασβεστοχώρι αναβίωσε και το έθιμο με το πορτοκάλι και το κυπαρίσσι. Ένα έθιμο μοναδικό που αναδεικνύεται κάθε χρόνο εδώ και περίπου δύο αιώνες την ημέρα των Θεοφανείων στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, ζωντανεύοντας παλιές και ιστορικές τοπικές παραδόσεις.

Η γιορτή ξεκινά από την παραμονή των Θεοφανείων. Εντός του ναού και στο κέντρο του στολίζεται ένα μεγάλο τραπέζι και σχηματίζεται ένας μεγάλος σταυρός από πορτοκάλια και κλαδιά κυπαρισσιού. Το κυπαρίσσι συμβολίζει την αιωνιότητα και το πορτοκάλι την υγεία, ενώ και τα δύο προφέρονται ως δωρεά από οικογένειες του Ασβεστοχωρίου.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας το τραπέζι πλαισιώνουν μικρά παιδιά, που κρατούν αναμμένες λαμπάδες-κεριά, στα οποία είναι περασμένα δύο πορτοκάλια και ένα μήλο, ενώ ανάμεσα τους κρέμονται αποξηραμένα σύκα, που είναι δεμένα με μια κόκκινη κλωστή.

Οι νονοί και οι νονές προσφέρουν την παραμονή ή την προπαραμονή των Θεοφανείων τα στολισμένα κεριά, ενώ αν δεν βρίσκονται στο Ασβεστοχώρι το έθιμο τηρείται από τους γονείς ή τους υπόλοιπους συγγενείς. Μάλιστα τα παλιότερα χρόνια τα στολισμένα κεριά κρατούσαν και όλες οι αρραβωνιασμένες κοπέλες, χωρίς όμως τα σύκα. Η λαμπάδα είναι στολισμένη με μια κόκκινη κλωστή και φλουρί που προσφέρει σε κάθε κοπέλα η πεθερά της. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας μοιράζεται σε όλο το εκκλησίασμα ένα πορτοκάλι με ένα μικρό κλωνάρι κυπαρισσιού στο πάνω μέρος του. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό συμβολίζει την μπομπονιέρα του Χριστού και τοποθετείται από τους πιστούς στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.

Το έθιμο, το οποίο και φέτος συγκέντρωσε πλήθος κόσμου που προσήλθε σήμερα το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, το έφεραν στο Ασβεστοχώρι ξενιτεμένοι κάτοικοι της περιοχής από τους Αγίους Τόπους.

eleftheriaonline.gr

Διαβάστε ακόμα